Astăzi, la ora 11.00 trebuia să înceapă conferința de presă organizată cu prilejul publicării datelor provizorii ale Recensamântului General Agricol. Am ajuns în timp util, am primit o mapă de lucru și am așteptat cuminte. Conferința a început cu o întârziere (balcanică, aș zice) de 20 minute.
La conferință ar fi trebuit să fie prezenți domnii Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, președinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol, Gheorghe Sorescu, secretar de stat pentru relația cu instituțiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, general-locotenent ing Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Sisești, vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol.
Au dat cu flit conferinței domnii Adrian Chesnoiu, Gheorghe Sorescu și Valeriu Tabără. În locul ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a venit secretarul de stat din MADR, Aurel Simion, iar în locul lui Valeriu Tabără a venit fostul ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.
Am dat dovadă de o răbdare de elefant ascultând discursurile comunistoide ale lui Tudorel Andrei, Aurel Simion și mai ales ale lui Petre Daea. Ultimul este de-a dreptul insuportabil, grețos de-a dreptul. Un individ libidinos care vorbește mult și nu spune nimic. Bine, nici general-locotenent ing. Ionel Sorin Bălan nu era prea departe de stilul casei, dar era mai aplicat către buna colaborare, mulțumiri șamd.
După ce s-a terminat partea cu buna colaborare și mulțumiri a început prezentarea rezultatelor acestui recensământ. Multe date statistice, dar fără prea mare relevanță cât timp ele nu au fost interpretate de către cei care ar trebui să le valorifice corespunzător. În opinia mea, la această conferință trebuia să participe șeful direcției generale politici agricole pentru că este în MADR o astfel de direcție. Nu, a venit acest insipid secretar de stat Aurel Simion care-a dat-n bălării la greu.
Evident, ca bloger de vin, eram și eu interesat de statistici din zona viticulturii și/sau a vinului. Nu, aceste domenii nu există nici în mapa de lucru oferită de INS, nici în prezentarea președintelui INS, nici în vreo comunicare a vreunui reprezentant din prezent sau din trecut al MADR. Nimeni nu știe de existența acestui domeniu de activitate. Cum în trecut m-am confruntat cu o situație neplăcută când datele comunicate de INS nu coincideau cu cele comunicate de MADR și nici cu cele comunicate de ONVPV, când a venit momentul întrebărilor din partea presei m-am ridicat în picioare, m-am prezentat și am pus următoarele întrebări:
- Dacă tot s-a făcut recent un recensământ putem avea și noi informații corecte, exacte, reale, cu privire la suprafața viticolă a României? Putem afla și noi care sunt suprafețele podgoriilor din România? Că astea contează pentru noi, cei din lumea vinului. Dacă da, când aș putea să le obțin?
- Am văzut că suntem pe locul 9 în Europa la porcine, dar după suprafața viticolă suntem pe locul 5 în Europa, iar această informație nu este nici în mapa primită, nici în prezentarea făcută. Să înțeleg că nu vă interesează acest domeniu?
- Din datele pe care le am eu, suprafața viticolă a României ar fi de 184.112 ha, din care 83.285 ha ar fi cultivate cu hibrizi interspecifici. În Catalogul soiurilor sunt menționați 7 hibrizi interspecifici admiși la plantare (Argessis, Bianca, Mara, Moldova, Radames, Remus și Rubin), dar în realitate sunt doar 15,83 ha cu soiul Moldova și 11,57 ha cu soiul Bianca, dei în total 27,40 ha. Unde sunt celelalte 83.250 ha?
- În toate țările civilizate, producătoare de vin se prezintă anual atât producția de vin liniștit, cât și cea de vinuri efervescente. La noi producția de vinuri efervescente este menționată eronat ca fiind vinuri spumoase? Dvs. știți ce sunt vinurile spumoase? Dacă nu știți, întrebați la USAMV București că e aproape. De unde pot afla producția de vin spumant, vin spumos, vin petiant și vin spumos?
După un moment de liniște amestecată cu panică, o doamnă de la INS mi-a spus că-mi va răspunde după conferință. Și s-a ținut de cuvânt. Mi-a răspuns că nu-mi poate da informațiile solicitate deoarece nici cei de la INS nu le primesc. Păi, să le ceară, i-am recomandat eu. Cum de în Austria se poate și-n România nu se poate? Că respectă un formular de statistici stabilit de UE, că bla, bla, bla.
La un moment dat s-a băgat în discuția noastră și Petre Daea care a vrut să mă salute!!!
– Îmi pare rău, dar nu dau noroc cu dvs. pentru că ați fost neserios cu mine. Mi-ați promis că mi-acordați un interviu și nu v-ați ținut de cuvânt. V-am sunat la numerele de telefon de pe cartea de vizită pe care mi-ați oferit-o și niciodată nu mi-ați răspuns la telefon. V-am contactat indirect prin departamentul de comunicare și nu ați onorat promisiunea. Nu sunteți om de cuvânt.
– Hai c-o fac acum, zice el.
– Îmi pare rău, dar nu am întrebările la mine. Și, oricum, un interviu serios nu se face în acest fel. Așa că hai să ne vedem fiecare de treaba lui. O zi bună!
Cam astea sunt impresiile la cald de la această conferință. Țineți minte 5 cuvinte, e la fel ca înainte.