Episodul 3 al miniserialului din Champagne continuă astăzi cu povestea şi vinurile casei Taittinger.
Casa de şampanie Taittinger are o istorie bogată, în strânsă legătură cu locurile unde îşi desfășoară activitatea, cu circumstanţele istorice şi mai ales cu oamenii care s-au ocupat de ea.
Locurile
Era anul 370 e.n., când romanii au construit o biserică pe locul ce avea să devină mai târziu abaţia Saint Nicaise din Reims. Anterior construcţiei bisericii, pe acele locuri, galii şi romanii au excavat cantităţi impresionante de calcar (folosit ca material de construcţie), lăsând în sol multe găuri rectangulare, de dimensiuni nu foarte mari, care ulterior au fost legate între ele prin tuneluri subterane. Abaţia Saint Nicaise s-a ridicat în sec XIII pe locul bisericii construite de romani. Călugării de aici produceau încă de pe atunci vinuri liniştite şi foloseau tunelurile cu pereţii din calcar de sub abaţie (situate la adâncimea de circa 20 metri) pentru depozitarea şi maturarea vinurilor, întrucât păstrau o temperatură (10 °C) şi o umiditate (90%) constantă pe tot parcursul anului. Astăzi, în exact aceleaşi tuneluri, casa Taittinger îşi depozitează şampaniile şi vinurile rezervă. Abaţia Saint Nicaise a fost distrusă în timpul revoluţiei franceze. În cei aproape 500 de ani de existență a avut parte de mulţi oaspeţi iluştri, printre care şi Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Pe locul abaţiei se află astăzi sediul casei de şampanii Taittinger care include partea de producţie, birourile, sălile de degustare, un mic muzeu şi, bineînţeles, pivniţele cu tunelurile subterane.
Reşedinta conţilor de Champagne (Demeure des Contes de Champagne), situată de asemenea în centrul oraşului Reims, a fost construită în sec XIII pentru contele Theobald IV, cel care guverna zona Champagne (la acea dată, stat feudal francez). Această clădire a fost folosită ca resedinţă de către conţi atunci când aceştia veneau în Reims să asiste la încoronarea regilor Franţei. Astăzi se află acum în proprietatea familiei Taittinger şi este utilizată pentru găzduirea oaspeţilor, expoziţii, recepţii şi concerte.
Cel de la treilea loc, relevant din punct de vedere istoric, este Casa de Şampanie Forest Fourneaux fondată în 1734 de James Fourneaux în Chateau de la Marqueterie, situat în apropiere de Epernay. Viile din jurul castelului au fost plantate şi exploatate de către călugării benedictini, aceştia fiind recunoscuţi ca fiind părinţii şampaniei. Castelul a fost rechiziţionat în timpul primului război mondial, fiind sediul central al armatei franceze în timpul bătăliei din Champagne din 1915. Atât castelul, cât şi Casa de Șampanie Forest Fourneaux au fost achiziţionate de către Pierre Charles Taittinger în 1932 şi în prezent este reşedinţa descendenţilor familiei.
Oamenii
Pierre Charles Taittinger, ale cărui origini sunt austriece (după cum indică şi numele) a ajuns în zona Champagne în 1911, lucrând pentru un distribuitor de şampanie cu sediul în Epernay. Atracţia lui pentru Chateau de la Marqueterie a apărut în primul război mondial când, fiind locotenent în armata franceză, a suferit un accident şi a petrecut o perioadă de convalescenţă în acest castel. După marea depresiune, când această proprietate a fost scoasă la vânzare, şi-a unit eforturile şi resursele financiare cu cumnatul său pentru a achiziţiona atât castelul, cât şi Casa de Șampanie Forest Fourneaux, continuând să producă şampanie sub diverse nume.
După al doilea război mondial, afacerea casei a fost preluată de către Francois, al treilea fiu al lui Charles Taittinger, până în anul 1960 când, în urma unui accident de maşină, acesta a decedat. Charles a fost cel care a mutat pivniţele casei în tunelurile aflate sub fosta abaţie Saint Nicaise. Fratele său, Claude, a preluat managementul casei pe care a condus-o până în anul 2005, fiind cel care a adus reputaţia mondială a acestei case. În acelasi an, familia Taittinger a decis să vândă compania unui fond privat de investiţii american, Starwood Capital Group.
Tranzacţia a produs multă nelinişte atât în zonă, cât şi în breaslă (case de şampanii, viticultori, distribuitori, cooperative, clienţi), mai ales pentru că noul proprietar era un nou-venit în branşă şi exista temerea producerii unui dezechilibru major în industrie. Astfel, la mai puţin de un an de la vânzare, Pierre-Emmanuel Taittinger (nepotul lui Claude), cu sprijinul major oferit de către banca Credit Agricole, a cumpărat afacerea ce a inclus plantaţia de vie, actualul sediu al companiei (incluzând pivniţele şi stocul de 12 milioane de sticle precum şi Chateau de la Marqueterie). Starwood Capital Group a păstrat câteva active din domeniul hotelier. Pierre-Emmanuel Taittinger preia administrarea companiei, iar din 2007 i se alătură şi cei doi copii, Vitalie, care se ocupă de departamentul de marketing, şi Clovis, care conducea departamentul de vânzări internaţionale. În decembrie 2019 se produce şi schimbarea de generaţie, Vitalie Taittinger fiind numită preşedintele casei Taittinger, iar Clovis director general.
Extinderea pe alte pieţe a inclus și achiziţia Domaine Carneros în Califonia şi Domaine Evermond în sudul Angliei. Ultimul proiect a demarat în 2016 sub „bagheta” lui Pierre Emmanuel şi a distribuitorului Taittinger pe piaţa din Anglia, iar primele spumante vor fi lansate în 2024.
Casa Taittingier deține 288 ha de viţă de vie distribuită armonios în 37 de locaţii, toate parcelele având statut Grand Cru sau Premiere Cru. În plantaţie sunt implementate tehnici ce ţin atât de tradiţie, cât şi de viticultura sustenabilă. De asemenea, s-a avut în vedere ca distanţa dintre locul de recoltare şi presă să fie minimă, astfel încât dintr-o materie primă perfectă să rezulte o şampanie de prima clasă. Distribuţia pe soiuri în plantaţie este 37% Chardonnay, 48% Pinot Noir şi 15% Pinot Meunier. De altfel, Chardonnay-ul este cel care imprimă stilul inconfundabil al casei.
Dar iată şi vinurile degustate:
Taittinger Brut Reserve – este un asamblaj din mai mulţi ani de recoltă ce are în compoziţie Chardonnay (40%), restul de 60% fiind Pinot Noir şi Pinot Meunier, struguri ce provin din aproximativ 35 de parcele. Este o şampanie non-vintage, unică din punctul de vedere al proporţiei de Chardonnay folosită comparativ cu alţi producători. Vinul a fost maturat pe levuri aproximativ 3 ani în celebrele tuneluri de sub fosta abaţie. Având o culoare galben auriu, strălucitoare, bule fine şi discrete, ne răsfaţă olfactiv cu note florale, citrice, aluat de pâine caldă si tuşe discrete de vanilie. Pe palat este energic, proaspăt, cu textura uşor cremoasă și în armonie cu bulele discrete. Încântă gustativ cu arome destul de intense de citrice, unt, miere, şi tartă de fructe. Postgustul „îți lasă gura apă”. O şampanie plină de prospeţime şi, totodată, eleganță.
Taittinger Prestige, rosé, brut – Roz somon, cu bule fine si persistente. Olfactiv, ne îmbie cu arome de coacăze roșii, cireșe, flori de portocal şi note ce provin din zona de autoliză (aluat de pâine proaspătă şi patiserie). Aciditatea intensă, bine susținută de notele de fructe roşii, vanilie, migdale, completate cu ceva tuşe fenolice, corpul „plinuț”, cu textură cremoasă, fac ca vinul să lase o impresie excelentă ce se remarcă prin prospeţime şi eleganță. Postgust lung în care regăsim note de fructe roşii şi ceva tuşe de pâine prăjită.
Comtes des Champagne 2007 – este vârful de gamă al casei. A fost lansat prima dată în 1952. De atunci şi până în prezent doar 35 de recolte s-au „calificat” pentru a deveni această şampanie. Este un Blanc de Blanc (100% struguri Chardonnay ce provin din parcele Grand Cru situate în Avize, Mesnil, Oger, Chouilly şi Cramant). Am aflat de la gazdele noastre că anul 2007 nu a fost chiar un an ușor în zonă şi s-a „remarcat” prin ceva dificultăţi în perioada de înflorire şi o vară ceva mai răcoroasă. Condiţiile meteo s-au îmbunătăţit în luna august şi au permis ca la finalul sezonului, recolta să fie una foarte bună calitativ, în mod special în parcelele Grand Cru, de unde provin strugurii. Această gamă s-a produs în fiecare an de recoltă, din 2004 până în 2007 şi ni s-a comunicat că vom avea şi vintage-ul 2008 (conform Decanter, tocmai a fost lansat în luna aprilie 2021). Datorită condiţiilor meteo nefavorabile, acest vin nu se va regăsi ca an de recoltă pentru 2009, 2010 si 2011.
Comtes des Champagne 2007 conține doar vin de primă presă. Aproximativ 5% din asamblaj a fost maturat timp de 4 luni în baric pentru a da vinului rotunjime şi note de fum. Este ținut apoi circa 10 ani în pivniţele cu pereţi de calcar de sub fosta abaţie Saint Nicaise până când este lansat pe piaţă. Are o culoare galben-aurie (se disting şi nuanţe de verde), strălucitoare, bule fine şi persistente ce încântă nasul cu note de flori uscate, mușeţel, citrice, fum şi lemn dulce. Pe palat este foarte precis, cu aciditate vibrantă, bule fine şi textură cremoasă. Cu arome complexe şi intense de citrice, pere, note autolitice, migdale, alune prăjite şi un postgust uşor salin şi iodat, fac ca vinul să fie sofisticat şi plin de energie. Un clasic Blanc de Blanc ce excelează prin prospeţime, eleganţă şi farmec. În plus, are şi un excelent potenţial de învechire.
În opinia mea, turul de cramă ce a inclus şi pivniţele de la casa Taittinger a fost unul dintre cele mai bine organizate tururi dintre toate casele de şampanie pe care le-am vizitat. Gazdele au fost atente la absolut orice detaliu, diferențiindu-se clar de orice alţi producători de şampanii de top. Fiind o casă deschisă publicului pentru vizitare, nu ar trebui să o rataţi, dacă ajungeţi în zonă.
(va urma)
Liviu Gheorghe – DipWSET, Weinakademiker