Anul trecut, pe data de 30 martie 2023, a fost publicat procesul verbal întocmit de ISTIS prin care s-a aprobat înregistrarea în Catalogul oficial, începând cu anul 2023, a mai multor soiuri de plante printre care și soiul de viță-de-vie Crâmpoșie aromată. Practic, de la această dată, soiul sus-menționat putea fi plantat și, evident, se putea obține vin din el.
Dar, după cum bine știți mulți dintre voi, în urmă cu câțiva ani au apărut pe piață niște sticle de vin pe eticheta cărora era scris cu pixul Cr. Aromată. Evident, cei care au intrat în posesia acestora au aflat că era vorba de un vin din „soiul” numit atunci Crâmpoșie aromată. Dar, la vremea aceea, nu exista un soi cu acest nume pentru că… nu era omologat.
Dacă avem un strugure care nu-i omologat atunci nu este un soi, ci este o elită, așa cum am spus aici. Și, dacă este o elită, nu poate fi introdusă în catalogul soiurilor. Dacă nu este în acest catalog, legal, nu se poate planta. Dacă nu este o plantație legală, atunci nu se poate produce vin în vederea comercializării.
Și, totuși, în România se poate. Cum anume? Habar n-am. Trebuie să-i întrebăm pe cei de la ONVPV, pe inspectorul de regiune, pe cei de la ISTIS și pe alții la care nu m-am gândit acum. Chiar sunt curios ce explicație ar putea da.
De la momentul încrucișării și până la momentul omologării acestui soi au trecut mulți ani. În cursul anului trecut, după omologare, a apărut un articol în nr. 17 al revistei Hortus în care este prezentat acest soi. Din păcate, nu sunt prezentate etapele obținerii acestuia. Înclin să cred, văzând bibliografia, că nici nu se cunoaște anul încrucișării și nici etapele care au urmat acesteia. În realitate, din informațiile pe care le dețin, acest soi a fost obținut în urma unei încrucișări efectuate în urmă cu… 70 ani!!! Și, dacă a fost atunci, nu se punea problema să fie o încrucișare între Crâmpoșia selecționată (soi omologat în 1972) și Muscat de Hamburg, ci între Crâmpoșia tradițională și Muscat de Hamburg.
S-a tot afirmat că Mircea Mărculescu este autorul acestui soi care a făcut încrucișarea, dar în 1954 acesta avea… 18 ani! Deci, nici nu intrase la facultatea de profil, dar să se mai ocupe și de ameliorarea viței-de-vie. În realitate, la SCDVV Drăgășani au fost obținute de-a lungul timpului mai multe elite, unele dintre ele au fost omologate, dar altele au rămas în observație.
La noi în țară, omologarea se face de către ISTIS la propunerea stațiunii sau institutului în cadrul căreia/căruia a avut loc ameliorarea și s-au parcurs toate etapele aferente. În mod normal, după regulile actuale, durata este de aproximativ 20 ani, timp în care trebuie parcurse niște etape obligatorii. În ultima etapă de dinaintea omologării, elitele din care se obține un soi se găsesc în câmpul de încercare unde caracteristicile lor sunt verificate de către specialiștii de la ISTIS. Aceștia decid care și dacă se justifică sau nu omologarea ca soi. Pentru cei care nu știți, se omologhează un soi doar dacă se constată că elita are caracteristici mai bune decât soiurile-părinți. În acest proces sunt implicați nu doar amelioratorul, ci mai mulți cercetători și, nu în rare ocazii, din generații diferite, care preiau munca înaintașilor pentru a o duce la bun sfârșit. Au fost și cazuri când s-a întins coarda și au fost trecute ca autori și persoane care nu au lucrat efectiv la acel soi și care au contribuit doar cu numele la obținerea acestuia. Cam așa s-a întâmplat și cu acest soi. Mircea Mărculescu a vrut să omologheze acest soi, numai că lista autorilor se tot lungea, se tot lungea, cu presiuni și interne, și externe, până când s-a enervat și a zis stop. Și nu s-a mai omologat.
Ce s-a întâmplat cu această elită? Sunt mai multe ipoteze.
După schimbarea de regim din 1989 a apărut legislația cu privire la retrocedarea terenurilor. Pe legiuitor nu l-a prea interesat cum să protejeze munca cercetătorilor. În consecință, la acel moment, elita 10-4 a avut ghinionul de a se afla în câmpul de încercare al SCDVV Drăgășani, iar când s-a făcut retrocedarea nu s-a dat un termen de grație pentru mutarea acestor elite din terenul de retrocedat într-un alt câmp rămas în proprietatea stațiunii. În consecință, se pare că noii proprietari au intrat gratuit în posesia mai multor elite, printre care și elita 10-4.
O altă ipoteză, în cazul Casei de Vinuri Iordache, a fost menționată de Valentin Daniken Iordache. El afirma anul trecut că tatăl acestuia, Gheorghe Iordache, a reușit să păstreze acest „soi” peste 35 ani. În particular, mi-a spus că tatăl acestuia a ajuns în posesia „soiului” în urma neînțelegerilor/certurilor dintre Mircea Mărculescu și conducerea de atunci a stațiunii, cercetătorul oferindu-i tatălui acestuia în perioada 1990-2000, vițe din această elită. Tot din aceeași sursă am aflat că unul dintre părinții acestei elite ar fi Muscat Ottonel dar, în realitate, soiul omologat nu are ca părinte acest soi.
Stațiunea a trecut în ultimii ani prin clipe grele, riscând să aibă soarta SCDVV Greaca. Vă dați seama că numai de protecția elitei nu mai stăteau cercetătorii. Cu niște eforturi supraomenești, cu ajutorul ICDVV Valea Călugărească, actuala conducere a stațiunii a adus unitatea pe linia de plutire și, mai mult decât atât, cu ajutorul inimosului profesor Aurel Popa de la Universitatea Craiova, a reușit să omologheze acest soi.
Bun. Și care-i problema? Ce contează că această elită a fost omologată?
Strict legal, soiul Crâmpoșie aromată poate fi plantat doar după data de 30 martie 2023. Se poate obține vin cu DOC din acest soi? Nu, pentru că nu este în caietul de sarcini. Se poate obține vin cu IG din acest soi. Nu, pentru că nu este în caietul de sarcini. Se poate obține vin varietal din acest soi? Nu, că nu se află pe lista aprobată în acest sens. Se poate obține un vin obișnuit din acest soi? Da, doar din viile plantate legal după data de 30.03.2023.
Cu alte cuvinte, acum este o mare problemă pentru Casa de Vinuri Iordache, poate și pentru alții care au mai plantat elita înainte de data înscrierii soiului în catalog. Nu ai voie să faci vin pentru că atunci când ai plantat, nu era soiul omologat Crâmpoșie aromată, ci era elita 10-4. Iar pentru elite nu se dă autorizație de plantare. Și, dacă nu ai avut autorizație de plantare, atunci ar trebui ca plantația cu pricina să fie defrișată.
Tare sunt curios cum se vor rezolva lucrurile.
Să trecem peste aceste aspecte și să reținem următoarele. Pe 30 martie 2024, acest soi a făcut un an de când a fost omologat. Să le mulțumim celor care au creat soiul. La mulți ani Crâmpoșie aromată!
NB Foto 1 este de la SCDVV Odobești, iar foto 2 este de la Narcis Neagoe.