Sinonime: Joiană în localitățile Aroneanu și Victoria (Iași), Pietroasele (Buzău), Joenică în Huși și Vutcani (Vaslui), Nicorești (Galați), Joinică în Odobești (Vrancea) și Valea Călugărească (Prahova).
Istoric:
La prima vedere, istoria acestui soi pare a fi una recentă. Prima mențiune documentară și, în același timp, prima descriere (fie ea și sumară) a acestui soi îi aparține lui Chiriac D. Druțu. Descriind soiurile românești, el menționează, printre altele, două soiuri aromate, Tămâioasa/Busuioaca galbenă (având sinonimul Muscat quadrat) care are boabele rotunde, și Tămâioasa/Tămâioara albă care are boabele ovale.
Haideți să vedem diferențele identificate de Chiriac D. Druțu:
La final, el afirmă că mai este încă un soi, asemănător cu Tămâioasa/Tămâioara albă, dar fără aromă. Soiul este cunoscut sub numele de Joenică, fiind rar răspândit în viile din Nicorești și Odobești.
Colectivul condus de Gherasim Constantinescu a menționat în Ampelografie[2] că numele acestui soi ar fi, de fapt, sinonimul soiului Tămâioasă albă românească, fără să menționeze care sunt argumentele în baza cărora a ajuns la această concluzie. Ori, Chiriac D. Druțu menționează două caracteristici ale acestui soi (boaba ovală și gustul fără aromă) care nu sunt specifice soiului Tămâioasă românească. Personal, consider că ar trebui tratat ca un soi distinct.
Să schimbăm registrul.
În urma unui schimb de material, în 1961 au intrat, printre altele, în colecția ampelografică a INRA Vassal și cinci vițe trimise de la București. Ele au fost înregistrate inițial cu numele de Tămâioasă românească. Într-o notiță recentă, ampelograful Paul Truel menționează faptul că, din cele cinci, trei erau Muscat à petits grains blancs, cu aromă puternică de muscat, și două erau diferite de primele, fără aromă de muscat. Cele din urmă nu aveau profilul SSR al soiului Muscat à petits grains blancs și, în consecință, în acest studiu, a fost propusă denumirea Tămâioasă românească faux. Datele moleculare au arătat că acest genotip este cel mai probabil o descendență a soiului Muscat à petits grains blancs.
În ianuarie 2017 s-a ajuns la concluzia că soiul Tămâioasă românească ar fi identic cu soiul Muscat à petits grains blancs. Pentru soiul Tămâioasă românească faux a fost propus un nou nume: Tămâioasă București.
Nu știu care sunt caracteristicile botanice ale acestui ultim soi, dar asemănarea cu Muscat à petits grains blancs/Tămâioasă românească pe de-o parte, și lipsa aromei de muscat, pe de altă parte, mă fac să mă gândesc la o asemănare, dacă nu chiar identificare, cu soiul Joenică. Cercetările viitoare vor demonstra în ce măsură această ipoteză este validă.