Skip to main content
Noutăți

Crama Știrbey, Prince Știrbey, alb brut

By 11 ianuarie 2021octombrie 11th, 2021No Comments

Crama Știrbey, cunoscută la Registrul Comerțului sub numele de Agricola Știrbey, a fost înființată pe 26 mai 2000. În spate acesteia este o istorie frumoasă, bogată în realizări, oprită din cursul ei firesc de regimul comunist.Crama are o colaborare de lungă durată cu oenologul Oliver Bauer.

Producătorul deține o suprafață de vie de 23 de ha din care 6,5 ha cu Crâmpoșie selecționată, câte 3 ha cu Sauvignon blanc, Friulano și Tămâioasă românească, 2,5 ha de Cabernet-Sauvignon, câte 1,5 ha cu Merlot, Negru de Drăgășani și Novac și 0,5 ha de Fetească regală.

Primul spumant de la această cramă a fost produs într-o ediție limitată de 5.000 de sticle și lansat pe 25 februarie 2011. A fost obținut prin metoda tradițională din soiul Crâmpoșie selecționată din producția anului 2008.

Trei ani mai târziu, pe 2 aprilie 2014, a fost lansat un spumant obținut tot prin metoda tradițională, dar din Fetească regală, producția 2007, într-o serie cu adevărat limitată, de 300 de sticle.

În momentul de față, spumantele albe se obțin numai din soiul Crâmpoșie selecționată.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Știrbey, Prince Știrbey, alb brut a ocupat locul 7. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW – Darker lemon yellow, fine fizz. Leesy, with vanilla aromas. Ripe white and yellow peach – soft, sun-kissed ripeness with fresh acidity. As it warms up structure becomes more evident on the palate. Very correct.

Rod Smith MW – Relatively quick to dissipate bubbles. Baked leesy and autolytic notes with custard apple fruit. Juicy fruit flavours. Rich palate with a hint of residual sugar to off-set the acidity, well balanced. Simple, but pleasant.

Iulia Scavo DipWSET – Clean, nutty, with notes of fresh apple, peach compote, very young, with a reductive hint of smoke, of toast. Dry, leesy, acidity is high, phenolics are dense, but integrated with the silky texture, with elegant flavours of peach, apricot, light toast. Long, lingering with elegancy. Excellent.

Bruno Scavo ASI Diploma – Nose is complex, showing fresh fruit, smokiness, noble autolysis, and balanced, complex, fresh, plain, very good.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!