Prima ediție a Concursului de Spumante Românești a surprins anul trecut comunitatea vinului. Cum? Concurs de spumante? Dar ce, avem noi, românii, așa de multe încât să mai și organizăm un concurs? Ei, după cum ați observat, am avut. Și concursul a fost cât se poate de serios.
A doua ediție a apărut oarecum firesc. Evident, cu așteptări mai mari. Ca organizator am încercat să rezolv în primul rând problemele pe care le-am identificat la ediția anterioară. Și, dacă se poate, să am ceva în plus.
Am simțit nevoia unui spațiu mai mare de desfășurare unde să fie, printre altele, câte o masă pentru fiecare jurat. Mi-au fost făcute mai multe recomandări și, într-un final, mi-am îndreptat atenția către
GastroLab – Wine & Food Experience Piata Victoriei. Cu ajutorul lui Zoltan Szabo (căruia îi mulțumesc din toată inima) am reușit să stabilesc termenii colaborării.
După consumarea primei ediții au fost oameni din piață care mi-au atras atenția foarte serios că degustarea unui vin spumant diferă destul de mult de cea a unui vin liniștit și că va trebui să găsesc jurați care să fie mai… specializați către acest segment de nișă. Chiar dacă anul acesta nu am mai putut beneficia de contribuția doamnei prof. univ. dr. Oana-Arina Antoce (organizatoare a conferinței Oenobio desfășurată în aceeași zi cu concursul) consider că am reușit să coagulez o echipă de jurați de mare valoare. Mi-am dorit foarte mult să o cooptez în echipa de jurați pe Iulia Scavo (care a primit Diploma DipWSET, cu distincție, cu 3 zile înainte) și, după cum observați, am reușit. O mână de ajutor am primit indirect de la prietenul meu, Radu Rizescu, antrenorul/coordonatorul/managerul echipei României care a participat în acest an la Campionatul Mondial de Degustare de la Chambord pentru că o parte din jurați fac parte din această echipă închegată de el.
Am acordat credit și tinerei generații reprezentată la această ediție de Ruxandra Păduraru. După absolvirea cursului ADAR de anul trecut am încurajat-o să se pregătească în acest domeniu al spumantelor. Și mă bucur că a onorat invitația de a face parte din această echipă.
Anul trecut au fost jurizate 37 de probe de la 13 producători. La această ultimă ediție au fost înscrise 44 de probe de la 17 producători. Pe lângă acestea am mai introdus la jurizare 5 probe de la 3 producători pentru a vedea unde se poziționează ele. Am renunțat la clasificarea probelor în funcție de nivelul de zahăr. Din experiența de anul trecut am observat că a face un spumant brut natur nu este o garanție că acela ar putea fi un spumant câștigător. Diferențele de notare pe sexe au fost atât de mici încât e foarte probabil ca la edițiile viitoare să nu mai fac un clasament oficial cu astfel de preferințe.
A crescut numărul probelor de spumante nefiltrate, așa că avem o categorie distinctă la jurizare. Anul acesta am avut doar două spumante obținute prin metoda Asti, dar sunt convins că anul viitor producătorii care produc astfel de spumante nu vor (mai) fi așa de reținuți când vor trimite probe la concurs.
Anul trecut am folosit o fișă de degustare OIV, o fișă considerată acum cam desuetă, anul viitor fiind foarte probabilă înlocuirea ei de către organizație cu una mult mai detaliată care să reflecte mult mai bine caracteristicile unui spumant. În consecință, am folosit o fișă de degustare proprie care a avut ca punct de plecare fișa OIV, dar am ținut cont de caracteristici care se regăsesc și în fișa de la Concours Mondial des Vins Féminalise (mulțumesc Iulia Scavo). Am beneficiat de o consultanță de specialitate din partea doamnei Lucia-Cintia Colibaba profesoară la USAMV Iași, căreia îi mulțumesc public pentru toate sugestiile date în finalizarea acestei fișe.
Fără să-mi doresc acest lucru, cu o astfel de fișă le-am făcut viața grea juraților care au ieșit storși din acest concurs. Au făcut eforturi mari să redea cât mai fidel caracteristicile spumantelor jurizate. Au reușit acest lucru, așa că eu mă înclin cu mult respect în fața lor.
Ei sunt: Dana Pop, Iulia Scavo, Olimpia Pleșa-Brandhuber, Irina Mărășoiu, Ruxandra Păduraru, Horia Hasnaș, Valentin Ceafalău, Zoltan Szabo, Cătălin Păduraru și Cezar Ioan. Tuturor le aduc pe această cale mulțumiri sincere pentru efortul pe care l-au depus la acest eveniment.
Și să trecem acum la rezultate.
Cum vă spuneam, au fost două spumante obținute prin metoda Asti: Bucium Festiv alb și Zarea Muscat rosé. Pentru cei care nu cunosc, așa, foarte pe scurt, astfel de spumante se obțin din soiuri aromate (în special, din soiul Muscato bianco) prin oprirea primei fermentații când se ajunge la 5-6 grade alcool și peste 100 g/l zahăr rezidual, iar a doua fermentație are loc în bazine de inox și are la bază restul de zahăr care fermentează până se ajunge la 5-6 atmosfere și 6-9 grade alcool. Într-un final, un spumant obținut prin metoda Asti are peste 50 g/l zahăr.
Și la feminin și la masculin spumantul alb Festiv a ieșit în față, așa că să-i felicităm pe cei de la Bucium pentru acest rezultat. Să mai precizez că acest spumant este obținut din Muscat Ottonel.
Anul acesta am avut înscrise oficial 3 spumante nefiltrate la care am adăugat în vederea jurizării spumantul din Grasă de Cotnari care nu este încă finalizat și, evident, neetichetat. Aprecierile despre acest spumant și nota obținută vor fi comunicate direct producătorului.
Locurile 2 și 3 de pe podium au fost ocupate de spumantele Craft alb, respectiv Craft rosé de la Rasova. Iar câștigătorul este… (să bată tobele!!!), este… spumantul de la Avincis, extrabrut, obținut din 75% Crâmpoșie selecționată și 25% Pinot noir. Felicitări! Pentru mine nu este chiar o surpriză, eu apreciind acest spumant și la evenimentele la care a fost adus înaintea acestui concurs (WSFF și Ro-Wine).
La grupa spumantelor obținute prin metoda Charmat au fost 13 probe în concurs printre care am mai inserat două de la un producător care nu a mai putut participa cu probe la această ediție.
Preferințele doamnelor se îndreaptă către Cuartz alb (locul 3), Domeniile Recaș rosé (locul 2) și Cuartz rosé (locul 1), în timp ce bărbații preferă din această categorie ZAZ alb demisec, Jidvei Mărgăritar alb demisec și Domeniile Recaș rosé.
În aceste condiții, locurile 2 și 3 sunt ocupate de cele două spumante de la Crama Gîrboiu, Cuartz 2017 alb (100% Fetească albă) și respectiv Cuartz 2017 rosé (100% Pinot noir). Iar locul 1 și câștigătorul din acest an la categoria respectivă este… (hai, să cânte muzica!!!), este… spumantul rosé Domeniile Recaș.
Și ajungem la spumantele din categoria grea, cele obținute prin metoda clasică, tradițională. Au fost 16 probe înscrise oficial la care am mai adăugat două de la un producător pe care am vrut să-l văd unde se poziționează cu produsele sale.
Doamnele au apreciat spumantele Clarus alb de la Balla Geza (locul 3), Cuvèe Celést de la Villa Vinèa (locul 2) și Prima Stilla alb de la Budureasca (locul 1). Domnii au văzut în top Silvania Premium (locul 3), la egalitate de puncte Cuvèe Celést și Colocviu Vibe (locul 2), iar pe primul loc Prima Stilla alb de la Budureasca (locul 1).
Adunând toate notele, la această categorie, locul 3 a fost ocupat de Carassia rosé (100% Pinot noir) de la Crama Carastelec care a obținut un punctaj un pic mai mare decât (poate) mai titrata Carassia Blanc de Blancs de la același producător. Dar n-ar trebui să mire dacă locurile s-ar fi inversat. Diferențele sunt infime. Rețineți esențialul, două spumante cu care nu vă faceți de rușine indiferent de evenimentul la care participați. Locul 2 a fost ocupat de Cuvèe Celést de la Villa Vinèa, un spumant pe care eu îl consider mai bun decât cel de anul trecut. Iar atunci, domnii l-au considerat a fi cel mai bun. Anul acesta a fost apreciat în egală măsură și de doamne, și de domni. Iar locul 1, cu coroniță, a fost ocupat de… (hai, să cânte fanfara!), de… Prima Stilla alb de la Budureasca!!! Și în acest caz aprecierile au venit din ambele tabere. Felicitări!
Concluzii de tras? Multe. La sfârșitul evenimentului am pus două întrebări fiecărui jurat: 1. Cu ce impresii pleacă de la acest eveniment? 2. Care sunt perspectivele spumantului românesc în viziunea lor? Zilele următoare le voi face publice.
Mulțumesc celor care au contribuit la reușita acestui eveniment: Asociația Vinarium, www.ddbdesign.ro, www.rovmedia.ro, doamnelor Daniela Păduraru, Lucia-Cintia Colibaba, Mihaela Prevenda și Cristina Șereghi, domnilor Zoltan Szabo, Dan Buzan, Adrian Ionescu (foto) și Sorin Reiter (video).
Nu pot uita sprijinul deosebit venit din partea sponsorilor: www.doctoruldeutilaje.ro (Euro Zone Com SRL) și GastroLab – Wine & Food Experience Piața Victoriei și www.florideosebite.ro.
Mi-au fost aproape, în zona media, Andreea Stroe de la Agricool, Carol Pop de la revista Piața, Mihaela Prevenda de la Revista Fermierului și Cristian Hostiuc de la Ziarul financiar. Le mulțumesc și pe această cale.
Să ne vedem cu bine la a 3-a ediție care se va desfășura cel mai probabil pe 16 noiembrie 2020. Mai mulți prieteni, văzând amploarea pe care a luat-o acest eveniment, mi-au sugerat să desfășor edițiile viitoare în alte locații sau localități. Cătălin Mahu mi-a spus recent că poate pune la dispoziție un spațiu mai generos decât cel de anul trecut. Octavian Isăilă mi-a zis din toamnă să iau în calcul la modul cel mai serios opțiunea Mediaș. Și, mai recent, prietenul meu Alexandru Șereghi mi-a sugerat că și Baia Mare este o opțiune cât se poate de serioasă. Iau în calcul orice opțiune care duce la promovarea spumantului românesc.
Azi, fiind Ziua Națională, toți românii au la dispoziție un reper în alegerea unui spumant bun. Sunt convins că îl vori aprecia ca atare.
La mulți ani România! La mulți ani, dragi români!