Cu mai bine de un an în urmă mi-am pus și eu această întrebare, dar până de curând nu am aprofundat subiectul. Recent am fost întrebat care este definiția soiului nobil. Din punctul meu de vedere soi nobil este orice viță-de-vie 100% Vitis vinifera. Dar asta este o simplă opinie.
Am căutat termenul în The Oxford Companion To Wine a lui Jancis Robinson. Nu am găsit menționat termenul.
O explicație lingvistică o găsim în dicționarul explicativ francez. Se pleacă de la ideea că un vin nobil este cel care are o denumire de origine controlată (AOC în limba franceză), iar soiul nobil este acela din care se face un vin cu o asemenea denumire. Cu alte cuvinte, indirect ni se sugerează că soi nobil nu poate fi decât un soi de vin. Nu de masă, nu mixt.
Eric Asimov afirmă că termenul a apărut în Franța și s-a popularizat în Marea Britanie. Nu am găsit încă prima mențiune documentară și cum au fost definiți atunci strugurii nobili.
Alți americani preiau explicația din dicționarul francez: soiuri nobile ar fi acelea care dau vinuri nobile. Și că ar fi doar 6 astfel de soiuri: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Chardonnay, Riesling și Sauvignon blanc. Argumentele par mai degrabă emoționale, nu neapărat raționale și au un grad ridicat de subiectivitate.
Cei de la Wein Plus consideră că utilizarea soiurilor nobile nu duce neapărat la un vin de calitate, dar se întâlnesc des fie în varianta de vin monosoi, fie în cupaje. Nu există criterii măsurabile de a include un soi în această categiorie selectă.
În opinia lor, ar fi 10 soiuri nobile. Pe lângă cele 6 de mai sus, ar mai fi: Nebbiolo, Syrah, Chenin blanc, Sémillon.
Criticul american de vinuri, Robert Parker, a inclus în această categorie și soiurile Garnacha tinta (Grenache noir), Côt (Malbec), Tempranillo, dar fără a menționa explicit criteriile care au stat la baza acestei selecții.
Mai sunt date ca exemplu soiuri care produc în mod regulat vinuri de top în anumite țări și care ar putea fi considerate soiuri nobile: Grüner Veltliner (Austria), Chasselas blanc (Elveția), Cinsaut și Tannat (Franța), Barbera și Sangiovese (Italia), Furmint (Ungaria), Pinotage (Africa de Sud), Zinfandel (California, SUA).
Conform unei alte opinii, sunt 18 soiuri nobile. Pe lângă aceleași 6 soiurile inițiale menționate anterior, ar mai fi:
– Pinot gris, Chenin blanc, Moscato, Gewürztraminer, Sémillon, Viognier (soiuri albe);
– Garnacha tinta (Grenache noir), Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo, Syrah, Côt (Malbec) (soiuri roșii).
În opinia autoarei, strugurii nobili sunt cunoscuți ca soiuri internaționale care sunt plantate pe scară largă în majoritatea regiunilor viticole. Criteriile nu mi se par suficient de convingătoare, iar argumentele sunt și în acest caz foarte subiective.
În spațiul german, atât în dicționarul lingvistic, cât și în dicționarul de specialitate, soi nobil ar fi acela din specia Vitis vinifera subspecia vinifera, indiferent că vorbim de soi de masă sau de vin. De asemenea, se consideră că această subspecie provine din specia Vitis vinifera subspecia silvestris. Dacă plecăm de la ipoteza lui Gherasim Constantinescu precum că Feteasca neagră provine din specia Vitis vinifera subspecia silvestris ar rezulta că acest soi nu este nobil. Oare?
Cum stau lucrurile la noi? Cu părere de rău, dar nu am găsit (încă) o definiție clară a termenului. Enciclopedia viei și vinului scrisă de Mihai Patic și Dicționarul viti-vinicol scris de Avram D. Tudosie și Laurențiu A. Tudosie nu fac nicio referire la acest termen. În Ampelografie, vol I, G. Constantinescu și colaboratorii, am găsit câteva fraze din care s-ar putea deduce că soiurile nobile sunt cele din specia Vitis vinifera. De exemplu:
Un specialist opina recent că soiurile nobile sunt soiurile europene care nu au rezistat atacului de filoxeră. La prima vedere pare că acestea ar fi cele din specia Vitis vinifera, dar sunt și soiuri din această specie care au o rezistență mai ridicată la acest dăunător. Pe de altă parte, sunt soiuri care provin din zona Asiei Mici tot din specia Vitis vinifera.
Am auzit și opinia că soi nobil poate fi considerat nu doar acela care are 100% Vitis vinifera, ci și unul care are un procent mic de alte specii de Vitis, dar nu am identificat vreo limită sub care nu mai este soi nobil. Cred că în acest caz nu mai vorbim de soi nobil, ci de soi rezistent. Despre acesta din urmă, cu altă ocazie.
În concluzie, cred că sunt două concepții despre acest termen. Una restrictivă (în Franța, SUA, posibil și-n altele), care face referire la soiurile de vin cele mai răspândite și din care se obțin constant vinuri de calitate, și una mai permisivă (Germania, România), cu un spectru mai larg, care include nu doar soiurile de vin, ci și pe cele de masă.