Astăzi, un prieten bun m-a întrebat care ar fi în opinia mea top cinci spumante românești din care să-și aleagă ceva pentru a consuma în noaptea de Anul Nou. Provocatoare întrebare, i-am spus eu, pentru că îmi este greu să recomand doar cinci. De ce? Pentru că masa de Revelion este bogată și merg mai multe feluri de spumante. Pentru că la miezul nopții obișnuim să desfacem un spumant. Pentru că tinerii au, în general, gusturi diferite de cei mai avansați în vârstă. Pentru că… fiecare-i cu gusturile lui. Și știți bine că gusturile nu se discută.
Dar o să încerc să fac și eu câteva recomandări.
Cam pe la ora 21 (plus-minus), așa cum ne învață somelierii (sic!) deschidem masa cu un spumant înainte de a ne înfrupta din toate bunătățile pe care le avem pe masă. Cum trebuie să fie spumantul deschis în acest moment? Cu cât nivelul de zaharuri pe care-l conține este mai scăzut, cu atât mai bine. De preferat ar fi un brut natur (oooo, daaa, Frâncușa de la Cotnari sau ceva de la Silvania), dar nu mi-ar cădea papilele dacă ar fi și ceva din zona extrabrut (3-6 g/l zaharuri), cum ar fi noul spumant de la Avincis (80% Crâmpoșie selecționată și 20% Pinot noir), sau brut (6-12 g/l zaharuri), cum ar fi ultimul spumant din Feteasca neagră tot de la Cotnari sau, mai ales, noul vin Rosé Celést din Pinot noir de la Villa Vinea. Cum mie-mi place să descopăr vinuri, în general, și vinuri spumante, în special, aș recomanda și cele 3 spumantele din noua gamă Gran Riserva de la Domeniile Panciu.
Astea sunt niște spumante pe care le-aș consuma ca să-mi satisfac curiozitatea. Dar dacă ar fi să merg pe certitudine, atunci aș alege fără să clipesc fie din cele două spumante de la Știrbey (Crâmpoșia selecționată, respectiv cel rosé din Novac), fie cele de la Petro Vaselo, fie din cele trei spumante Carassia de la Crama de Spumante Carastelec (Blanc de Blancs, rosé și Classic).
Dar spumantul nu se deschide doar la începutul mesei, ci și la trecerea dintre ani. Atunci doar bem spumant și ne bucurăm de acele momente plăcute. În aceste momente aș desface unul din cele două spumante de la Crama Gîrboiu (apropo, vedeți că tot procesul tehnologic are loc în România, deci să nu vă mai aud că spuneți că n-ar fi spumant românesc). Mie-mi place mult Cuartz alb din Feteasca albă, dar asta nu înseamnă că cel rosé (din Pinot noir) este de dat la o parte. De asemenea, cele două spumante Alira (alb, din Frâncușă, respectiv cel rosé, din Fetească neagră) ar putea la fel de bine să vă fie un bun companion în aceste momente plăcute.
OK, am intrat în Noul An, continuăm să ne distrăm și… să mâncăm (că doar suntem români, ce naiba!). Ajungem și la mult așteptatul desert și vrem să bem un spumant. Da, așa este, dar depinde și-aici despre ce fel de desert avem. Dacă este unul mai sărac în zaharuri aș merge pe un spumant metodă tradițională din Tămâioasă românească, brut, de la Cotnari. Dacă desertul este mai dulce, atunci ar merge un spumant metoda Charmat demisec de la Domeniile Panciu (80% Fetească regală și 20% Muscat Ottonel) sau chiar dulce (numai din Muscat Ottonel) tot de la Domeniile Panciu sau de la Domeniile Bohotin.
În consecință, eu cred că la momentul actual avem destule spumante românești din care să ne-alegem măcar trei pe care să le-avem la îndemână în noaptea de Revelion.
Vă doresc tuturor sănătate (cred că urarea este mai actuală ca niciodată), să fiți fericiți, să fiți iubiți, să vă distrați cum știți mai bine și să intrați în Noul An 2022 mai optimiști, mai efervescenți și cu cât mai multe gânduri bune!
La mulți ani!