Skip to main content
Noutăți

Carastelec, Carassia Blanc de blancs, alb brut

By 8 ianuarie 2021octombrie 11th, 2021No Comments

Crama Carastelec sau, ca să folosim numele oficial, Vinum Partium SRL a fost înființată în 21 octombrie 2013. Oameni ambițioși, au intuit potențialul zonei și au stabilit de la bun început standarde înalte.

Producătorul deține o suprafață de 22,4 ha de vie cu soiurile Fetească regală, Chardonnay, Riesling de Rin, Pinot gris, Pinot noir într-o zonă cu vechi tradiții în producția de vinuri.

Pe lângă vinurile liniștite din gama Vinca, aici sunt produse și vinuri petiante în gama Friza (din 2014), respectiv vinuri spumante în gama Carassia.

În luna mai 2017 au fost lansate primele vinuri spumante: Carassia Blanc de Blancs (Chardonnay 100%), Carassia rosé (Pinot noir 100%) și Carassia Clasic (60% Chardonnay + 40% Pinot noir). În general, durata de maturare este de 22 de luni ceea ce asigură o bună autoliză.

Producătorul vine cu câteva noutăți absolute pe piața românească. Anul 2018 a fost unu al schimbarii. Carastelec este prima cramă care începe să pună deoparte vin de rezervă intr-un “cuvée perpetual”, un fel de sistem solera, metodă folosită de cramele din Champagne.

Știrea cea mai fierbinte este că producătorul va avea din acest an un consultant din Champagne. Este vorba de Jérôme Legrasunul din proprietarii cramei Legras & Haas. Așa că ne așteptăm la perspective frumoase din partea producătorului din Crișana.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Carassia Blanc de blancs a ocupat locul 8. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW – Pale lemon yellow. Exotic fruit, peach and pineapple aromas. Nice weight and intensity of ripe fruit. Hints of honey, mature fruit and some autolysis.

Iulia Scavo DipWSET – Pale lemon colour, brilliant, fine nose with notes of fresh apple, blossom, and some autolysis. Dry, supple, with slightly tonic bubbles, elegant phenolics, dense, still silky, juicy, with flavours of fresh apple, light herbal, floral. Very good.

Bruno Scavo ASI Diploma – Balanced, fresh, with identifiable autolysis and stone fruit aromas, acidity is medium plus, silky, fruity.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!