Despre Bucium Iași am mai vorbit cu câteva săptămâni în urmă când am prezentat spumantul Festiv rosé dulce. În consecință, nu mai reiau istoricul producătorului. Vă spun doar că din cele 250 de ha, acesta deține o suprafață de 17 ha de Muscat Ottonel.
Spumantul Muscat alb dulce face parte tot din gama Festiv. Este un spumant obținut prin metoda Charmat, folosind procedeul tehnologic românesc Muscat Spumante. Acest procedeu este asemănător cu procedeul Asti Spumante, dar în cazul de față este obținut din soiul aromat Muscat Ottonel.
În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Bucium Festiv, Muscat alb dulce a ocupat locul 4. De asemenea, a ocupat primul loc la categoria spumantelor albe obținute prin metoda Charmat și primul loc în preferințele feminine.
Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.
Elizabeth Gabay MW – Pale lemon, medium persistent fizz. Melon and ginger aromas. Very spicy, rather nice balance to the sweetness. Zesty citrus acidity.
Rod Smith MW – Frothy and foaming mousse. Pale straw colour. Baked apple and grape aromas. Slight phenolic edge at the back. A little powdery.
Iulia Scavo DipWSET – Attractive nose, terpenic, Torrontes style, tropical, balsamic, shiso. Sweet, with tiny bubble, medium acidity, and alcohol is low, however balanced and intensely scented: tangerine, terpenes.
Bruno Scavo ASI Diploma – Pale lemon yellow, very good, aromatic, salivating, bubbles and sugar are balanced.