Bucium Iași sau Agroindustriala Bucium cum este înregistrată la Registrul Comerțului are o istorie de peste 70 ani. Este unul dintre puținii producători care nu-și reneagă originea din perioada comunistă. În anul 1949, odată cu comasarea proprietăților de pe patru dintre cele șapte coline ale Iașiului – Tomești, Bucium, Pietrărie și Vișani, a luat ființă G.A.S. Bucium care s-a transformat în anul 1965 în I.A.S. Bucium. În baza HG 266/12.04.1991 se desființează și se reorganizează sub numele de Agroindustriala Bucium începând cu data de 22.05.1991. În baza Legii nr. 254/29.04.2002 societatea este scoasă la privatizare. După cifra de afaceri, în domeniul cultivării strugurilor ocupă locul 14 pe țară și locul 2 în județul Iași.
În momentul de față suprafața viticolă este de aproximativ 250 ha, din care mai mult de 100 ha de Busuioacă de Bohotin.
În 1974 a fost dată în folosință o linie pentru prepararea vinurilor spumante aromate, din soiul Muscat Ottonel, folosind procedeul tehnologic românesc Muscat spumante. La momentul respectiv era singurul spumant din România obținut prin metoda Charmat.
Vinul spumant de față este din gama Festiv, un cupaj obținut din soiurile Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră.
În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Bucium Festiv rosé dulce a ocupat locul 9 clasându-se pe primul loc în categoria spumantelor rosé obținute prin metoda Charmat. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.
Elizabeth Gabay MW – Rose petals. Intense muscat nose and palate countered by a slight bitterness on the finish.
Iulia Scavo DipWSET – Pink colour, nose is intense, with Muscat-like perfumes, terpenic and showing balsamic notes of shiso. Balance is pending more on the sweet side, lacking some freshness. However, quite long, aromatic, with a bitter touch.