Am primit recent o propunere de a organiza o degustare de spumante și cu consumatorii obișnuiți, adică cei care scot banii din buzunar, din cont, pentru a cumpăra un spumant românesc. Ideea unei astfel de acțiuni am avut-o încă din 2020, dar au fost câteva impedimente care m-au împiedicat s-o implementez până acum. Asta nu înseamnă că am renunțat la ea. Cel mai probabil, o astfel de degustare nu va fi făcută în paralel cu cea oficială, cu specialiștii, pentru că îmi încarcă activitatea peste măsură într-un timp extrem de scurt. Mă gândesc că ar putea fi organizată într-o altă zi, poate fi și-ntr-o altă locație. Toate au un cost și nu vreau să încarc foarte mult factura evenimentului.
O altă variantă la care mă gândesc de ceva timp este de a organiza un… festival al vinurilor efervescente românești și, de ce nu, un festival internațional (o balcaniadă, pentru început) al vinurilor spumante. În acest fel, producătorii români ar vedea, pe de-o parte, care este reacția consumatorului român și, pe de altă parte, ar vedea unde se poziționează raportat la producătorii din Balcani. Am vorbit deja cu o parte din producătorii din marea majoritate a țărilor balcanice, au fost foarte deschiși (ca să nu zic chiar entuziaști) față de o astfel de inițiativă și nu mai rămâne decât să fie transpusă în practică. Nu am o experiență în organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, dar… în toate este un început.
În același timp, lansez o altă inițiativă la care m-am gândit tot de prin 2020. Să organizez o degustare în același format, cu spumantele din același lot, pe aceeași fișă de jurizare, dar având jurați oenologii de la fiecare producător de spumante. Rezultatele nu trebuie să fie publice decât dacă se hotărăște în unanimitate asta. Scopul acestei degustări este de a vedea fiecare oenolog ce este apreciat și ce nu de către colegii din domeniu. Nu va fi un loc de înțepături, ci de a face un schimb de opinii, de experiență, între voi, ca profesioniști, așa cum se face de ani buni în țările cu tradiție. Nu contează cât de mare sau de mic este producătorul, ci contează ce idei constructive se pot aduce acestui segment de industrie astfel încât calitatea spumantelor să crească mult mai repede decât până acum.
De asemenea, într-o astfel de atmosferă s-ar putea pune bazele unei (noi) asociații a producătorilor de vinuri spumante. Da, știu că mai există una, dar impresia mea este că ea funcționează doar pe hârtie. Eu mă gândesc că astfel de asociere trebuie să aibă o listă de obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât vinul spumant românesc să iasă din situația existentă și să fie mai… efervescent.
Aștept opinii nu doar de la oenologii de vinuri spumante, ci de la oricine care iubește și-i pasă de vinul spumant românesc.