Skip to main content
Politică

Politica viti-vinicolă a României în viziunea partidelor parlamentare

By 26 ianuarie 2018martie 25th, 2022No Comments

Există tentația de a face Guvernul responsabil în totalitate de actuala stare de lucruri. Dar responsabilitatea o au doar guvernanții? Conform art. 102 alin. (1) din Constituție, Guvernul asigură realizarea politicii interne a țării potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament. Deci și a politicii viti-vinicole a României.

Matematica parlamentară a determinat ca Guvernul să fie numit de coaliția formată din PSD și Partidul ALDE, deci la acest moment, ea este responsabilă direct de politica internă a țării. Celelalte partide parlamentare care formează opoziția pot influența deciziile legislative în măsura în care inițiativele lor sunt validate de majoritatea parlamentară.

Mi-am propus să aflu care este politica partidelor reprezentate în Parlament cu privire la acest domeniu. În acest sens am căutat programele de guvernare cu care au încercat să-și câștige electoratul. Ce am găsit? Să analizăm în ordinea descrescătoare a reprezentării parlamentare.

Partidul Social Democrat. Descărcăm PROGRAMUL DEGUVERNARE 2017-2020 (redactat ca în original)  și, să nu pierdem timpul, ne ducem la pagina 83, capitolul Politici agricole și de dezvoltare rurală. Cum, la o simplă baleiere, nu dau de vreun cuvânt care să semene cu viticol sau vinicol, dau o căutare în document. Ori funcția asta nu merge prea bine când vede PSD, ori chiar nu este nimic în acest capitol cu referire la cei doi termeni. Găsesc, totuși, în capitolul Turism următoarele:

3.Guvernul susține reabilitarea infrastructurii de acces în stațiunile turistice și zonele cu impact turistic semnificativ (mânăstiri, monumente, zone agroturistice, viticole).

(Durata: eșalonat în 4 ani, împreună cu Ministerul Transporturilor, MDRAP și în cadrul Comitetului Interministerial pentru Turism. Efect: creșterea numărului de turiștiși a încasărilor pentru zonele/obiectivele respective reducerea semnificativă a costurilor de întreținere a mijloacelor de transport. Sursa de finanțare: fonduri europene sau/și bugetul statului, impact calculat la MDRAP si MT).

Bun așa. Deci, organizatorii de turism viticol se vor bucura că PSD declară că are intenția de a avea grijă de infrastructura de acces în zonele viticole și nu ne vom face de râs în fața turiștilor interni și externi. Asta în teorie. În practică, Drumul Vinului nu este întreținut (sau, hai să zic altfel, nu este peste tot), iar de realizarea altor drumuri noi, nici atât. Stăm extrem de prost la autostrăzi, ce să mai zicem de Drumul Vinului.

Următorul ca reprezentare parlamentară este Partidul Național Liberal. Da, vorbim de urmașii lui Vintilă Brătianu, cel care lansa cu un secol în urmă doctrina Prin noi înșine. Mergem aici și descărcăm 100 de măsuri liberale în completarea proiectelor prezentate de Dacian Cioloş prin Platforma România 100.pdf Ceee? Dacian Cioloș la PNL? Parcă mai ieri-alaltăieri îi dădea Viorel Cataramă vreo două castane și după aia îl invita în partid pe fostul prim-ministru. Hai să trecem peste acest gen de evenimente cu care deja suntem obișnuiți și să ne călăuzim după programul de guvernare PNL-ist. Nu știu ce naiba se întâmplă, dar funcția de căutare este gripată când îi cer să găsească ceva cu viti sau vini în acest document. Hai, dau o căutare mai generală, cu agricultura și găsesc:

AGRICULTURĂ

29. Întabularea și comasarea terenurilor agricole în condiţiile în care încasarea subvenţiilor din fonduri europene este condiţionată de finalizarea cadastrului

30. Reabilitarea sistemului național de irigații și sprijinirea producătorilor agricoli pentru utilizarea resurselor locale de apă prin construirea canalului Siret – Bărăgan

31. Reorganizarea ADS (Agenția Domeniului Statului), astfel încât să poată avea prioritate în cumpărarea terenurilor agricole, dar și revizuirea valorii redevențelor pentru asigurarea unui mediu concurențial egal pentru toți fermierii

32. Sprijinirea și dezvoltarea zootehniei și a industriei alimentare pentru valorificarea superioară a producției vegetale și crearea de plus valoare în sectorul agricol

33. Revizuirea legislației privind vânzarea terenurilor agricole având în vedere faptul că 30% din terenul agricol a fost vândut către străini. Principalele modificări ar viza limitarea numărului de hectare pe care o persoană fizică sau juridică le poate achiziţiona în România, în acest sens avizarea acestor tranzacții trebuie realizată de Camerele Agricole care trebuie să fie funcționale

34. Sprijinirea formelor asociative ale producătorilor agricoli în raport cu piața internă, dar și găsirea de noi piețe externe pentru exporturile de cereale și produse de origine animală românești, prin realizarea a 5 agropolisuri (centre logistice cu obiectiv agricol) a câte 100 milioane euro pentru un total de 500 milioane de euro

Am găsit 3 puncte care s-ar apropia cât de cât de domeniul de interes căutat, dar numai declarații de bune intenții. Despre viticultură sau ceva legat de promovarea vinului… absolut nimic. Impresia mea este că săgeata aia de pe siglă arată 1.30 noaptea și… la ora aia oamenii obișnuiți dorm. Cum oameni ca Ion Brătianu au murit de mult, iar liberalii actuali nu au nici măcar atâta energie încât să miște limbile ceasului, nu e cazul să avem așteptări mari de la ei.

Uniunea Salvați România Aș fi tentat să folosesc o expresie a lui Fănuș Neagu: frumoșii nebuni ai marilor orașe sau, adaptat zilelor noastre, frumoșii nebuni ai Parlamentului României. Nu mă aștept să aibă experiența politică a PSD-ului sau chiar a PNL-ului, dar aș aprecia niște bune intenții din programul lor de guvernare. Intru pe site-ul lor și mă uit după funcția de căutare, dar acolo pe unde o știu eu de obicei este funcția Donează. Bănuiesc că ei așteaptă ceva bani de la noi, că doar n-or vrea vreun rinichi sau alt organ.

În fine, găsim Programul USR defalcat pe domenii și deodată-mi fuge privirea către Cultura vie. Ptiu, drace, iote-te și la oamenii ăștia, chiar s-au gândit în mod special la domeniul viticol. Daaaar, la o lectură mai atentă bag de seamă că este vorba de cultura asta.

Mă uit mai atent și dau de Agricultura micilor fermieri. Și scrie de Încurajarea asocierii fermierilor, de Intrarea pe piață, de PNDR și Codul civil. Nu, ceva de viticultură sau de vinificație nu scrie nimic. Impresia mea este că oamenii aceștia nu au ieșit din biroul parlamentar și, implicit nu au habar de agricultură. O coborâre din turnul de fildeș și o ieșire la aer curat le-ar prinde bine. Nu înainte de a-și clarifica situația cu conducerea partidului. Tare mă tem că instrumentul acela din siglă seamănă foarte mult cu o ghilotină.

Vine la rând UDMR Nu are mulți parlamentari, dar sunt foarte vocali când este vorba de Statutul minorităților și așa-zisul Ținut Secuiesc. Mnoa, mai fu unu, dar s-o gătat zilele astea, chiar dacă pentru UDMR încă mai este senator. Dar nem problem, respectivul era specialist în lemn de pădure, nu în szőlő. Restul? Unu mai verde decât altul. Ia să vedem care este viziunea lor despre vinul și viticultura românească. Ajungem la PROGRAMUL ELECTORAL UDMR – 2016 și dau căutare în aceleași condiții ca mai sus. Văd și un alt document, transilvania 2020, unde îmi fac speranțe că poate, poate, văd ceva legat de aceste politici, chiar dacă la nivel regional. Io nu gászeste la iste prógrame cúvintele víticultură, vínificație, ci doar úrme vógi de ógricultură din época lui I. István. Múlte gárgare și pe ici, dóvade ke ungurul estem bun testvér cu mitícul. Trebuie, totuși, să le acordăm circumstanțe atenunate. UDMR nu este un partid politic, ci o organizație culturală care se manifestă politic.

 

Ajungem și la Partidul ALDE. Funcția de căutare pe acel site nu există. De fapt, ce să cauți? Dacă vrei să afli programul de guvernare ALDE te uiți în programul de guvernare PSD. Am venit, am văzut, am plecat.

 

 

 

Ultimul partid care a putut face un grup parlamentar este Partidul Mișcarea Populară. Având în vedere experiența lui Traian Băsescu, mă așteptam să aibă un program de guvernare model pentru tinerii politicieni pe care-i crește. Ei, aș… Se pare că PMP nu mai are energie nici cu supradoză de spanac. Avem la dispoziție capitolul Economie liberă, agricultură performantă,fiscalitate redusă,  unde nu este nici urmă de viticultură. Cred că lor le plac doar merele.

Cam astea au fost rezultatele căutărilor mele într-o primă etapă. Nu m-am mulțumit cu atât. Am încercat să trimit un email la fiecare din partidele sus-menționate ca să aflu un punct de vedere oficial cu privire la acest subiect. Am reușit doar la PSD, UDMR, PMP. Nu am primit niciun răspuns până la această dată. La PNL nu am un email public, ci dacă vreau să trimit un mesaj nu pot folosi decât formularul de contact. Asta în teorie, pentru că, în practică, nu am reușit să le trimit mesajul deoarece chiar dacă am introdus corect codul captcha, nu a fost recunoscut ca atare. La Partidul ALDE am încercat de două ori, dar mi-a apărut fereastra cum că mesajul nu a fost trimis. La USR am folosit formularul de contact de pe portalul lor, dar până acum nu am primit niciun răspuns.

Să trag niște concluzii. Strict prin această prismă, absolut toate partidele manifestă un dezinteres total față de viticultură. În aceste condiții, este absurd să vorbim de asigurarea materialului săditor din surse interne, de protecția soiurilor autohtone de viță-de-vie, de brandul de țară. Nu mai vorbesc de cercetare, de reprezentarea la târgurile și festivalurile de vin din străinătate. Politicienii obișnuiesc în campania electorală să promită în stânga și-n dreapta. În acest domeniu, politicienii nu promit mai nimic. Este oare de mirare unde suntem la acest capitol?

Logo-urile sunt cele existente la Camera Deputaților sau la Senat. Am văzut niște diferențe între ele, dar e treaba partidelor care variantă este actualizată și care nu.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!