Observ cu mare surprindere că expresia “a da cep” este folosită din ce în ce mai des și într-un mod eronat. De ce? Să vedem.
În DEX este următoarea explicație:
A da cep (unei buți, unui butoi etc.) = a începe o bute, un butoi etc. plin cu vin (sau cu alt lichid), făcându-i o gaură. Sursa.
Definiția din DEX este eronată pentru că butoiului plin cu vin nu i se face o gaură. Dacă s-ar face ar curge vinul din butoi.
Acestea erau apoi transportate cu căruțele de la crama producătorului la cârciumele de la oraș. Cârciumarul aducea atunci o canea pe care o fixa exact în dreptul cepului, o lovea puternic cu un ciocan de lemn, iar caneaua împingea cepul în interiorul butoiului. Trebuia să aibă ceva dexteritate pentru că dacă reușea să o fixeze din prima nu curgea absolut deloc vinul din butoi. Cepul rămânea în butoi plutind deasupra vinului, iar prin canea se scotea vinul din butoi. Sursa foto.
În ziua de azi am auzit expresia “a da cep la o sticlă de vin”. Sticla nu are cep, iar la sticlă, în mod normal, nu fixezi o canea.În consecință, o astfeld e expresie este profund eronată.
Nu știu să mai fie pe undeva o astfel de descriere. Eu am aflat-o de la un bătrân din sat pe care l-am intervievat în 1977, iar informațiile au fost completate și cizelate cu cele obținute de la tatăl meu.