Termenul băuturi fermentate spumoase este unul folosit de Ministerul Finanțelor Publice și instituțiile subordonate și desemnează o gamă de băuturi accizabile. Astfel, pe lângă bere și vin, mai există băuturi fermentate, altele decât berea și vinul, împărțite în două categorii: liniștite și spumoase.
Art. 351: Băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri
(1)În înţelesul prezentului capitol, băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, reprezintă:
a)băuturi fermentate liniştite, care se încadrează la codurile NC 2204 şi 2205 şi care nu sunt prevăzute la art. 350, precum şi toate produsele încadrate la codurile NC 2206, cu excepţia altor băuturi fermentate spumoase, aşa cum sunt definite la lit. b), şi a produsului prevăzut la art. 349, având:
1.o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 10% în volum; sau
2.o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 10% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum, şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare;
b)băuturi fermentate spumoase, care se încadrează la codurile NC 2206 00 31, 2206 00 39, 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 şi 2205, care nu intră sub incidenţa art. 350 şi care sunt prezentate în sticle închise cu dop tip ciupercă fixat cu ajutorul legăturilor sau care sunt sub presiune egală ori mai mare de 3 bari datorată dioxidului de carbon în soluţie şi care:
1.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 13% în volum; sau
2.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 13% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum, şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare.
(6)Presiunea datorată dioxidului de carbon în soluţie pentru băuturile fermentate, altele decât
bere şi vinuri, prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. 1, se măsoară la temperatura de 20°C
Baza legală:
L 227/2015 Codul fiscal, art. 350
Comentarii
Studiind prevederile celor două articole din Codul fiscal îmi dau seama că dacă inițiatorii acestui act normativ ar fi înlocuit termenul spumos, cu termenul efervescent ar fi evitat problemele pe care le-am identificat aici. Oare cei de la MFP au consultat specialiștii când au dat aceste definiții? Mă refer la cei care sunt în învățământul superior, în cercetare, în MADR, în ONVPV. Sau știu ei mai bine decât aceștia?
În HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, anexă, secțiunea 4: Alcool și băuturi alcoolice, subsecțiunea 3: Băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, pct. 11, alin. (2) se prevede:
(2)Produsele încadrate la codurile NC 2206 00 31 şi 220600 39, care nu sunt prezentate în sticle închise cu dop tip ciupercă fixat cu ajutorul legăturilor, a căror presiune datorată dioxidului de carbon în soluţie este egală sau mai mare de 1,5 bari, dar mai mică de 3 bari, şi care:
1.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 13% în volum; sau
2.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 13% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum, şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare, intră în categoria băuturilor fermentate liniştite.
Comentarii
Vinurile petiante și vinurile perlante au presiunea de 1-2,5 bari. MFP reglementează băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri care au presiunea de 1,5-3 bari. Nu înțeleg de ce nu există concordanță cu reglementările europene și cele naționale. Pe lângă asta, ca să tratezi aceste băuturi ca fiind liniștite este de-a dreptul hilar.