Înainte de a vedea notele de degustare ale spumantului să trecem un pic în revistă istoricul producătorului.
În 1913 Wilhelm Mott deschide o mică fabrică de vinuri și „șampanie” care se dezvoltă într-un ritm foarte rapid. Reclama Mott peste tot spune mult despre răspândirea mărcii. În 1921 ia ființă „Mott & Fils” care are succes nu doar în țară, dar și peste hotare.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea comunismului se produc schimbări notabile. La 11 iunie 1948 compania „Mott & Fils” se naționalizează, iar pe 25 august i se schimbă numele în Fabrica de Băuturi Spirtoase Zarea, devenită mai târziu Întreprinderea de Vinuri și Șampanie Zarea. Pe parcursul a două luni se aduc sub același nume alți 6 producători de spumante sau părți din patrimoniu lor.
După căderea comunismului IVS Zarea își schimbă forma de organizare și renaște pe 7 martie 1991 sub numele de Zarea SA. În 2004 are loc procesul de privatizare. După cifra de afaceri ocupă locul 3 la nivel național în producția de vinuri și este unul din cei mai mari producători de vinuri spumante din România.
În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul de la Zarea a ocupat locul 12. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.
Rod Smith MW – Frothy mousse. Persistent bubbles. Baked but still estery fruit flavours. Very appley and zesty. Quite short.
Iulia Scavo DipWSET – Pale silvery, bubbles are foamy, nose reminds the bubblegum, confected fruit with esters, still being pleasant. Dry, but dosé, with off dry feeling, acidity is medium, texture is fine, bubbles are integrated, the wine is simple, pleasant, fruity with a hint of bubblegum flavours.
Bruno Scavo ASI Diploma – Pleasant and charming, with integrated phenolics, layers of fruit, acidity is medium with fresh feel, sweet and ripe fruit on the finish, good wine.