Skip to main content
Oenoturism

4 zile de evadare din pandemie in Ungaria viticola

By 1 septembrie 2020octombrie 11th, 2021No Comments

Iulia Scavo DipWSET

Ziua 1

Budapesta – Restaurant Fiáker

Călătoria noastră de studiu „Hungarian Wines” începe cu restaurantul Fiáker din Budapesta și un prânz axat pe vinurile monarhiei. De fapt, întregul concept este despre vinurile ce rememoreaza timpul Monarhiei, așa cum o arată harta de la bar. Proprietarul locatiei este un pasionat de vinurile austriece. Cu toate acestea, ar putea părea dificil să ofere doar vinuri austriece în inima Budapestei, așa că și-a largit selecția cu Ungaria, apoi cu toate țările care făceau parte din monarhia austro-ungară. Selecția de acum este extinsă la Sud-Tirol (Italia), Croația, Slovenia, Transilvania (România) și, bineînțeles, cele două capete ale vulturului bicefal – Ungaria și Austria.

Odată cu adăugarea Ungariei în Programul Wine Spectator Restaurant Awards, Fiáker s-a numărat printre cele două restaurante maghiare premiate în 2020, iar acest lucru se datorează și listei sale de vinuri de 260 de referințe, care este atât un concept original în sine, cât și o adevărată bijuterie din centrul turistic propunând un excelent raport calitae/preț/plăcere.

Am început cu un Badacsony Olaszrizling 2019 de la Eliás care arată definiția tipică a soiului prin notele de mere verzi, pere și citrice, destul de bogat și moale, cu toate aceastea cu prospețime, condus de amăreala plăcuta de zesturi. Clasicul Smaragd Grüner Veltliner de la Domäne Wachau – Ried Achleiten 2017, concentrat și exotic cu note de miere, condimente și fructe coapte de livada, onctuos și dens ținut pe fenolicii care dau un caracter mai proaspăt. Pentru a termina, Dveri Pax Sauvignon Blanc de la Stajerskà Slovenjia 2018, producător care este, de asemenea, cunoscut pentru vinurile spumante.  „Stil Steiermark”. Acestea au fost tot atâtea asocieri de care ne-am bucurat în compania unei rulade de porc la cuptor, umplută cu foie gras și mere.

Aventura începe aici, acum ne îndreptăm spre regiunea Bükk! Urmați-ne!

Gallay Wines

Seară de vară în Miskolc – Regiunea Bükk, care aproape a dispărut și pe care numai producătorii săi talentați încearcă să o păstreze în viață. Miskolc este unul dintre cele mai mari orașe din Ungaria, cu toate acestea pare liniștit, la fel ca majoritatea orașelor industriale de tip „dormitor”. Am ajuns aici, după o ploaie de vară, care ne-a reîmprospătat după o zi de căldură și a transformat Miskolc, sau cel puțin partea pe care am vizitat-o, într-un colţ mai verde. Cerul gri rămânea însă continuitatea naturală a clădirilor din beton construite sub comunism. Acum 200 de ani Bükk era o regiune viticolă faimoasă, dar după filoxera și comunism organizația s-a schimbat, împingând industria și neglijând agricultura care a scăzut enorm. Oamenii aproape că au uitat de cele 2000 de pivnițe sculptate sub viță de vie.

Emigrarea, podgoriile îmbătrânite și epuizate, fără tinerii care sa abibă grijă de ele, umbra regiunii Eger spre Vest și puternicul Tokaj spre Est, toate acestea au contribuit la declinul acestei regiuni, cândva celebre, care se întindea pe 18000 ha. Doar 1750 ha sunt încă numărate, din care mai puțin de 500 ha sunt utilizate fizic. Majoritatea satelor au aparținut unei clasificări pe două niveluri cu clasele I și II, dar, spre deosebire de clasificarea din Tokaj, prestigiul lor a fost pierdut în timp.

14 producători încearcă să reînvie regiunea, după s-a menționat mai sus. Scopul lor este de a șterge imaginea industrială a zonei și să o scoată din crepusculul în care se zbate, subliniind soiurile sale de struguri originale și rețeaua de pivnițe excepționale săpate in solul de tuf rhyolite, precum și concentrându-se pe cultivarea respectuoasă de viță de vie și o vinificație  pentru a sublinia terroir-ul. Asociația se numește de fapt „Terroir Bükk” și are o clasificare pe două niveluri: „Classic Bükk” și „Terroir Bükk”, acesta din urmă fiind cultivat organic.

Borbély Roland – Gallay Pince https://www.gallaypince.com/ , unul dintre pionierii Asociației, a început oficial să facă vin în 2012 ca un „garajist” știind că el mai vinificase deja în trecut în „garajul” –a se citi pivniţa-  tatălui său. Apoi a studiat Oenologia și a lansat proiectul. Până în 2012, asociația Terroir Bükk a fost formată, Roland, fiind unul dintre membrii fondatori. Vinurile sale fac parte din două game: „Gallay” (numele bunicii sale) și „Bistronautica”, și sunt obținute pe 11 ha. Bine de știut, Roland a lucrat ca șef vinificator pentru Kovacs Nimrod Winery.

Am gustat vinurile sale pe dealul istoric Avas Hill care urcă la 100m și era acoperit
cu viță de vie în trecut. Memoria acelor vremuri este încă reflectată de pivnița impresionantă și mucegaiul său alb, acum devenită un veritabil muzeu, mai degrabă decât un loc de muncă. Avasi Cellarium 
http://cellarium.hu/EN ne-a oferit atmosfera perfectă pentru a vorbi despre terroir.

Câteva cuvinte despre mediul de creștere a viței de vie acum. Solul este adânc, argilos în Bükk, care ar putea fi considerat ca un avantaj în anii călduroși, dar după cum Roland ne-a explicat „este dificil să stați pe o plajă însorită la 36 de grade cu picioarele în apă rece”. Rădăcinile rămân reci, într-adevăr. Maturarea este lentă pentru unele soiuri, în funcție de port- altoi mai mult sau mai puțin adaptat acestui sol, aceasta este una dintre consecințe. Unele soiuri de struguri profita de ea, altele nu.


1. Blend of Bükk – Genus 2019 (Chardonnay, Olaszrizling și Zenit) fermentat in rezervor de inox și păstrat pe drojdii, agitat de numeroase ori. Discret, cu nuanţe de drojdii, cu indicii delicate de mere și pere, olfactivul este mineral -pietros, cu unele note ierboase, de plante. Sec, cu aciditate moderată, are o textura densă, cu fenolici ușori, care echilibrează atingerea generoasă. Acest caracter „leesy”, de drojdii, are un impact direct pe textura și îl face să se simtă unctuos. Destul de lung și promițător.

2. Gallay 2019 Kabar (Bouvier x Hárslevelü) această încrucişare obținută în 1967, oricât de rezistentă ar fi, dă doar 7t/ha și cea mai mare parte se găsește în Tokaj, dar Roland ne-a povestit despre existența unui producător care o cultivă până şi în Somlo. Când devine prea copt, se poate sări cu ușurință fereastra de recoltare. Soi de maturare timpurie. Olfactivul este discret, „flinty” cu  afumătură de cremene, cu unele note de mere, citrice, tuşe ierboasae și migdale. Palatinul este sec, „leesy” prin impactul drojdiilor, bogat, aciditatea este medie, susţinută de fenolici de asemenea, cu arome mai intense dacât in olfactiv, de mere, citrice, unele nuanţe de piper și migdale, cu finisaj salivant. Roland deţine 1 ha de Kabar din aproximativ cele 20ha la nivel global în Ungaria.

3. 100% Zenit (Ezerjó x Bouvier încrucişare obținută de Ferenc Király în 1951, soi „fratele” cu Zengö și Zeusz) 2016 (maturat în baric timp de 1 an). Galben lămâie pal, olfactivul este curat și intens, cu alune, migdale, mere și piersici, unt și nucă. Sec, cu aciditate ridicată, liniar, tragând ceva fenolici de la lemn si drojdii, impactul de stejar se simte atât în arome cât și în structură. Aceasta din urmă este sestul de susţinută, si digera alcoolul care este generos. Aromele din palatin propun unele condimente dulci, nuci, migdale, un vin lung, persistent cu e caracter condimente in postgust. Foarte bun. Inclus în cadrul „Super 12” de anul trecut de către Asociația Scriitorilor de Vinuri din Ungaria.

4. Gallay Blanc 2014 (Pinot Blanc și Zenit, prima recoltă cu o proporţie 70%/ 30%). Fermentat si maturat în butoi. Diferite dimensiuni și vârste de butoaie, marca „Trust cooperage”, din 5 păduri diferite, stejar de Sopron și Mecsek, precum și din Zmplen. Vinul este intens, cu arome de nucă, cremos, untos, cu note de alune, cu condimente, arome de biscuiti, miere, și mere. Sec cu aciditate medie spre la ridicată, stejarul este prezent cu fenolici, condimente de la stejar și nunaţe de migdale, postgust lung de nucă.

5. Rosé 2019 100% Zweigelt Ideea aici nu este spre a face vin rosé, strugurii sunt destinaţi pentru vinurile rosii si aceasta este o „sângerare” a tancului ce va continua pentru obtinera vinului următor. 1-2 ore de macerare peliculară.

Roz mediu. Olfactiv net, cu note delicate de cireșe, vișine, sâmburi de cireșe, unele flori, cum ar fi floarea de bujor, plante aromatice. Sec, de aciditate medie, cu taninuri lejere, alcool moderat, palatinul poseda o atingere piperoasă și arome clasice, intense de cireșe, vișine, cu postgust mediu spre plus, amintind note ierboase de plante.

6. Bistronauta roșu 2015 100% Zweigelt 16 luni în butoi. Culoare rubiniu deschis. Cireșe crocante, vișine, flori, cum ar fi bujorul și violeta, fum, un vin suculent, suav, deşi alcoolul este ridicat, dar digest, cu tente picante, aciditatea este medie, corpul de asemenea mediu cu taninuri moderate, fructuozitatea extrem de exuberantă, cu arome de cireșe, vișine , note de plante aromatice ce se prelungesc pe finalul destul de lung.


7. Turan 2017 Profund colorat, intens parfumat: flori, „potpourri”, tort de Crăciun, cuișoare, „tonka fava”, ciocolată „Mon chéri”, condimente de stejar și, de asemenea, unele note de fum, de ciocolată. Un vin sec de aciditate medie, bogat, cu alcool ridicat și generos, cu taninuri medii, dar destul de prăfuite, amintind pudra de cacao si ciocolata neagră, aromele amintesc vinul fiert, tortul de Crăciun si turta dulce. Persitent, aromatic, tipic.


O gamă bună, cu vinuri surprinzătoare. Mă bucur că am gustat Zenit, Kabar și Turan! Ne-am bucurat, de asemenea, de un tradițional pörkölt gătit cum se cuvine de Roland, servit cu pogacse, ca să nu mai vorbim de murături, boia de ardei, smântână și alte bunătăți maghiare să se încălzească după vizitarea piv fantastic, dar refrigerare.

Mâine dimineață e timpul să mergem la Tokaj. Urmați-ne!

Ziua 2

Barta https://bartapince.com/en/ 

Spectaculosul Tokaj văzut din delaul Öreg Király Dülö Grand Cru, podgorie din faimosul sat de Màd, care merge până la 343m și este abrupt cu panta de  66%. Cea mai mare parte este plantată cu cu soiul rege – Furmint, dar există, de asemenea, unele plantaţii de  Hárslevelü. Alte parcele de crama Barta includ Sárgamuskotály si Köverszölö. Ei folosesc în cea mai mare parte clona T 85 (autorizată din anii ’90), cu ciorchini mai mici decât clasicul clon T 92 (autorizat din 1973). Solul de aici este un amestec de rhiolit și argilă roșie cu oxizi de fier. Când lava a izbucnii gazul care nu a putut scăpa din roci la răcire a dat blistere specifice pe pietre, fenomen cunoscut sub numele de „creier maimuță” (foto aici).

Am avut parte aici de o fantastică degustare de vinuri de la crama Barta, terminând cu un Tokji Eszencia 2013. „Vinum regnum, rex vinorum,” într-adevăr. Vinurile Barta sunt atât elegante, cât și concentrate cu afumătura tipica, de stil  „flinty”. Profunzime, texturi mătăsoase, niciodată austere, dar ferme, cu finisaj precis si postgust lung, care se prelungeste cu tente salivante și arome persistente. Lemnul stăpânit cu rigoare în maturare pentru vinuri de o mare sensibilitate conduse de o aciditate extraordinară, cum știm cu toții în zonă. Când vine vorba de vinuri dulci, fie Szamorodni sau Aszú care la Barta se face doar în versiunea 6 puttonyos, să nu mai vorbim destre minunala Eszencia, aici Furmint este singurul ingredient și are o astfel de semnătură puternică, cu echilibru incredibil, indiferent de gradul de dulceață. Plantaţiile sunt ecologice, unele vinuri sunt certificate Demeter (biodinamie) și recent au început să intre și în zona de spumante. O concluzie, doar wow!

1. 2016 Öreg Király Dülö Furmint sec 12,5% alc.  RS 8,9 g/l TA 6,9 g/l 85% în butoi maghiar de la marca Kadar, de 500 l

Galben lămâie pal, limpede. Olfactivul este curat, pur și intens, cu note de ananas tropical, piersici, migdale proaspete, mai mult spre un caracter reductiv cu tente de piatră, fum, dar, de asemenea, miere și flori albe, o undă de citrice confiate. Palatinul este sec, cu textură suavă și aciditate ridicată, alcool moderat și structură condusă de o prospețime vie. Aceasta aduce aproape o prindere tanica, subliniată cu fenolici, dar textura rămâne „leesy” impregnată de impactul drojdiei și netedă, cu un sentiment matasos. Vinul este persistent, concentrându-se pe citrice, miere și migdale proaspete. Foarte bun, chiar excelent cu un potențial lung de cel puțin 10-12 ani.

2. 2018 Öreg Király Dülö Furmint sec 12,5% alc. RS 9 g/l TA 7,2 g/l  85% în butoi maghiar de la marca Kadar, de 500 l

De o culoare galben lămâie pal, vinul este mai mult in fază de reținere, discret și cu siguranță are nevoie de o aerare sau de timp pentru a-l elibera şi exprima notele concentrate de măr, piatră, fum, din nou într-un stil reductiv. Apoi vin verbena și citrice. Sec, cu aciditate ridicată, nivel moderat de alcool, longeliniu și concentrat, dens și oferind note de citrice, migdale, condimente, precum și piper, lasând să apară unele note de caise coapte când vinul respiră și se încălzeşte pe palatin. Finisajul este precis, lung, cu piatră, un vin remarcabil, cu mai mult de 15 ani de potențial.

3. 2019 Öreg Király Dülö Hárslevelü sec 13,1% alc.  RS 8.3g/l TA 6.9g/l

Culoare verde spre lamâie, pal, olfactiv intens, parfumat cu fructe tropicale, ar fi guava, mango, ananas, flori albe și citrice, precum și coaja lor, cu un plvcut fond amărui, amintind grapefruitul. Unele note de migdale proaspete. Sec, cu aciditate ridicată, textură reținută, longelina și precisă, cu o tuşa amară nobilă. Vinul are alcool mediu spre susţinut, cu o mulțime de arome tropicale suculente: ananas, în principal, dar, de asemenea, citrice și zesturi, postgustul este lung cu nuanţe de migdale. Cel puţin 5-6 ani de potenţial.

4. 2015 Öreg Király Dülö Tokaji Szamorodni, dulce 11.82% alc. RS 99g/l TA 5.2g/l

Culoare aurie palidă. Nasul este concentrat cu o oarecare semnătură de botrytis, apoi vin caise, miere, stafide, ananas. Dulce, cu aciditate medie până la ridicată, textura este suavă și satinată, arome intense de ananas, miere, coaja de portocale si migdale, cu stafide și ghimbir in postgustul lung. Un vin proaspăt cu câteva semne de putregai nobil, concentrându-se pe prospețime și echilibrarea între aciditate şi dulceață. Mai mult de 10 ani de potențial.

5. 2016 Tokaji Aszú 6 puttonyos 9,36% alc. RS 244,6 g/l 13,2 g/l

Culoare strălucitoare aurie. Olfactivul este concentrat, aproape afumat „flinty”, vulcanic, cu arome de caise uscate, stafide, miere, ananas deshidratat, semnatura de putregai nobil, cum ar fi ghimbir, ghimbir confiat, condimente dulci, marmeladă de portocale, și o undă de ciuperci proaspete, un vin profund si complex. Delicios, dar cu o astfel de aciditate extraordinară în ciuda alcoolului scăzut, prezintă extract și textură, cu arome pronunțate de ananas uscat, caise, stafide, miere. Este lung și pur, cu note de coaja de portocale amare și cu final minunat, prin salivarea adusă de aciditatea pura, unele note de ghimbir și condimente. 15-20 de ani, chiar mai mult pentru potențialul de păstrare.

6. 2013 Tokaji Eszencia 1, 76%abv. RS 616,7 g/l TA 10,5 g/l

Profund auriu, olfactivul său este concentrat, cu note de jeleu de gutui, stafide, gem de caise, caise uscate, un indiciu de fum, apoi vin miere, sultanina, ghimbir, în stil pur botrytizat. Delicios, cu aciditate ridicată și un echilibru incredibil, în ciuda 1.76% alc. și mai mult de 600 g / l de zahăr. Pronunțat, cu miere, marmeladă, marțipan, ghimbir, lung, aproape nesfârșit, ca un vis.

 

Patricius https://patricius.hu/en/ 

Vizită și picnic în vie la Crama Patricius. Fantastica lor colecţie ampelografică și explicațiile precise cu privire la fiecare soi de struguri și tipul de sol pe care le posedă această proprietate 80ha cu mai mult sau mai puțin de 5 sectoare diferite (sate) ne-au dus în timpuri imemoriale.

Începând cu soiurile cele mai obscure pentru a termina cu cele trei stele din Tokaji:

Purcsin și Kék Bakator sunt struguri roșii vechi care obișnuiau să prospere în zona Tokaji, deoarece nobilii și regii se bucurau de vânătoare și doreau să aibă ceva vin roșu serios cu care să asocieze preparatele vânatoreşti.

Sárga Ortliebi este, de fapt, Knipperlé întâlnit in Alsacia – o incrucişare Pinot x Heunisch Weiss.

Balafant are, de obicei, un comportament „găină și pui”, ca şi Kéknyelu și Picolit.

Féher Járdovány este acelaşi ca Iordana/ Iordana sau Iordovana, un vechi fiu al lui Heunisch Weiss (curios, de data aceasta „soiul Casanova” este de fapt mama polenizată).

Polyhos Furmint sau pur și simplu Polyhos cu sensul „Birdy” Furmint este, de asemenea, supus fenomenului „găină și pui” – „millérandage”. Deci, nici o șansă să-l folosească în timpul regimului comunist.

Piros Furmint este o mutație roz de Furmint și a fost folosit pentru contactul pelicular.

Valtozo Furmint – „strugurele politician” își schimbă culoarea în timpul maturării și este o încucişare de Alba Imputotato și Heunisch Weiss, care îl face « frate » cu Furmint.

Gohér și Budai Gohér sunt cunoscuți ca polenizatori slabi. Foarte confuz, Budai Gohér este, de asemenea, folosit ca un alt nume pentru Furmint, Hárslevelü sau Juhfark.

Kabar – Bouvier x Hárslevelü

Zeta – Bouvier x Furmint

Köverszölö – același ADN ca Grasa de Cotnari și o progenitură a Heunisch Weiss

Sargamuskatolay

Hárslevelü

Furmint.

Patricius produce aproximativ 300.000 de sticle pe 80 ha și are 6 terroirs diferite: Jasp și kalcedon, andezit piroxen, Rhiolite și Rhiolite de tip tuff, andezit.

2017 Organic Tokaj 100% lucrat în oțel inoxidabil, evoluând spre note de rășină și caracter de fum, liniar, vivace, în curs de dezvoltare, cu un indiciu de coaja de grapefruit pe final. 50%Furmint/ 50% Hárslevelü Spumant Tokaj  Metoda tradițională  arată aceeași nota de plante și rășină, este „flinty” cu arome de cremene, citrice, cu autoliză lejera, dar tonic cu finisaj zesty. Asociere excelentă cu „rillettes” afumate și „muștar à l’ancienne”. Tokaj Selection 2018 cu 50% din vinul supus fermentării în butoi – luminos, mătăsos cu note de măr, migdale, miere și floare albă, vinul este sec, neted și proaspăt, prezentând fenolici de tip „leesy” de la drojdii și note de zesturi amare, precum și o tuşă de nucă reîmprospătată de aciditatea sa salivantă. Katinka Late Harvest ( Furmint / Sargamuskatolay/ Köverszölö) este una dintre cele mai mari succese ca brand în acest sector și propune o versiune digestă de Tokaj dulce cu un indiciu subtil de botrytis exprimat de  unele note „ciuperci” , dar foarte gourmand cu arome gem de caise și miere, plin de vivacitate pentru a echilibra dulceața. Am terminat cu un Tokaj Aszú 2016 – 6 Puttonyos, dintr-o recoltă fantastică, maiestuoasă, profund, dulce, dar nu luxuos, ci suculent și concentrat cu acel finisaj vulcanic natural care îl face savuros.

1. Tokaj sec Furmint 2017 (organic, fermentare în oțel inoxidabil)

Culoare argintie palidă cu nuanțe verzui, olfactivul este atât aerian cu terpeni citrici, rășină balsamică și, de asemenea, pământiu cum îl arată notele de fum și piatră. Sec, cu aciditate ridicată, alcoolul este moderat, oferind un stil digest, condus de textura sa mătăsoasă în care rezonă rășină și coaja de citrice persistând în postgustul lung, revigorant, care aduce unele note silex, de cremene din nou.

2. Tokaj Spumant Metodă tradițională  (50% Furmint / 50% Hárslevelü,  3 ani și jumătate pe drojdii)

Culoarea galbenă – lămâie palidă arată unele sclipiri aurii, cu bule mici. Olfactivul este curat, cu rășină de pin, citrice și piatră, autoliza subtilă, mai mult de un caracter „leesy”, aproape de pâinea proaspătă. Palatinul este sec, cu textura susţinută de bule tonice, cu aciditate răcoritoare, ridicată și o mulțime note de zesturi, aroma de grapefruit, precum și atingerea amară plăcută pe ca de migdală pe final.

3. Tokaj sec Furmint Selecție 2018 (50% din vin este fermentat in stejar și petrece apoi 7-8 luni în butoi)

Culoare aur alb pal, olfactivul este pur cu note de mere, migdale, miere și floare albă. Vinul este sec, neted și proaspăt, prezentând fenolici de tip „leesy” de la drojdii și note de zesturi amărui, precum și o notă lungă de nucă reîmprospătată de aciditatea sa salivantă. Aromele sunt intense, din nou cu straturi de mere, citrice și miere, postgustul este lung, persistent cu condimente orientale și ceară.

4. „Katinka” Late Harvest Tokaj 2017 Furmint / Sargamuskatolay /Köverszölö

De o culoare strălucitoare aurie, vinul are un olfactiv de gurmand cu caise, stafide, miere, subliniind unele note de botrytis precum ghimbir si ciuperci proaspete. Palatinul este dulce, cu mai mult de 120 g/l de rezidual, textura este cremoasă, cu aciditate concentrată de un nivel ridicat, arome intense, cum ar fi cele ale panoului olfactiv și finalul specific, aproape „flinty” – cu note de fum care echilibrează întregul ansamblu și dă o salivație savuroasă.

5. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Culoare aurie profundă, cu olfactiv concentrat de caise uscate și gem piersici, cu smochine și indicii evidente de putregai nobil, completate în acelaşi stil pur botrytizat de praf de ghimbir și marmeladă amară. Dulce, cu aciditate ridicată dar concentrată de putregaiul nobil, arome maiestuoase și complexe și finisaj vulcanic specific, cu o tent de fum.

Ziua a continuat cu Evenimentul Vinurilor Maghiare « Hungarian Wines Gettogether 2020” https://www.hungarianwines.eu/gettogether-2020/ – un Târg profesionist de vinuri unde am avut ocazia să gustăm o selecţie de producători excelenți din toată Ungaria, printre care: Asociația Producătorilor Villány cu vinuri de la Bock Winery, Gere Attila, Gere Tamás Zsolt Vylyan, Polgar Pince și Günzer; Lajver Winery și Vesztergombi din Szekszárd, de asemenea,  vizitat a doua zi, Borbély Winery din regiunea Badacsony, Grand Tokaj, Zsirai Winery din Tokaj, Sanzon din aceeași regiune, și, desigur, gazda noastră Patricius, plus o selecție de soiuri vechi de struguri de la Wine Mosaïc și multe alte bunătăți gustate în timpul cinei târzii.

Aceasta a fost, de asemenea, ocazia de a anunța și premia oficial câștigătorii tuturor categoriilor celei de-a 3-a ediții a Concursului de Vinuri Maghiare – Hungarian Wines WebWineWriting 2020.

Cabernet Franc – limba engleză: Julia Scavo și cu mândrie câștigător absolut al concursului

Cabernet Franc – limba maghiară: Tamás Jakab

Arhitectura vinului – limba engleză: Paul Caputo

Arhitectura vinului – limba maghiară: Zsanett Fürdős

Tokaj – limba engleză: Sebastian Giraldo

Tokaj – limba maghiară: Márk Vargha

 

Felicitări tuturor câștigătorilor și, de asemenea, tuturor finaliștilor pentru această misiune grea! Și multe mulțumiri pentru toţi suporterii care mi-a acordat votul lor pentru articolul meu: „Cabernet Franc – a grape variety finding its own path”.

 

Ziua 3


Vesztergombi http://www.vesztergombi.hu

Prânz tradițional pe malul Dunării cu vin din Kadarka de la Crama Vesztergombi din Szekszárd. Vesztergombi este unul dintre cei mai vechi producători din zonă, strămoșii lor fiind menționați ca « judecători de degustare » sau „hegybiro”, o misiune importantă în trecut. Blazonul lor descrie o vulpe, ca un simbol pentru capacitatea strugurilor lor de a se coace perfect pe parcelele cramei, întrucât vulpile nu se bucurau decât de struguri la maturitate deplină. Cu 30 de hectare Csaba Vesztergombi deține o proprietate de mărime medie pentru denumirea de origine Szekszárd. 20% struguri albi (cu Olaszrizling fiind nava amiral și, de asemenea, cel mai plantat dintre strugurii albi în Szekszárd) și 80% roșii, culoarea principală a denumirii, cu mai multă Kadarka, Merlot și Syrah decât orice alți producători în zonă. Vesztergombi deține, deasemenea, 0,5 ha de Malbec considerat a avea un potențial bun în zonă. Proprietatea nu este încă certificată ecologic, dar experimentează cu tehnici inovatoare și planuri pentru a deveni „mai mult decât organice” în următorii ani. Acest proiect secret a dat deja unele rezultate începând cu anul trecut.

Solul din zonă este în principal argilă roșie, un fel de « Terra rossa », dar unele parcele au, de asemenea, depozite loess. Kadarka se adaptează perfect la solul roșu, iar Vesztergombi deține 30% din parcelele lor plantate cu acest strugure capricios (sinonimul turcesc „Gamza” înseamnă de fapt „femeie capricioasă”). Acesta este un strugure de maturare târzie, aproape din aceeași perioadă ca şi Cabernet Sauvignon, care explică maturarea sa neuniformă de la o epocă la alta și faptul că regiunea îl plantează la o rată de 4%. Kadarka este considerat a fi un soi vechi de struguri și are multe clone. Vesztergombi a selectat 5 clone din parcelele vechi de 120 de ani și a replantat o nouă viță de vie acum 10 ani cu aceste materiale clonale. Ei experimentează, deasemenea, cu clone de la Balla Geza, care au o piele mai groasă și boabe mai mici, cu aptitudini pentru vinuri mai pline, mai colorate. În cazul în care anul nu este demn, ei nu pun pe piață Kadarka. În ultimul deceniu nu au etichetat decât 2017 și 2018, fiind cele mai bune recolte. Atât în 2017, cât și în 2018 au culoarea rubinie palidă, arătând note de cireșe, căpșuni, cu indicii capsicum. Alcool mediu, cu aciditate ridicată și corp ușor. Vinuri ce dau plăcere tinere, dar cu siguranță 2 sau 3 ani ar trebui să aducă mai mults catifelare la acest stil. Foarte bună asociere cu supă de pește de Dunăre in stil « Baja ». Stilul Baja este gătit lent, astfel încât peștele eliberează clei din oase și dă mai multă consistență lichidului. Este diferit de stilul de « Szeged », în cazul în care peștele este presat și adăugat la lichid. Cele două regiuni luptă pentru brevetul acestei delicatese, la fel ca Szekszárd și Eger ce susțin fiecare că sunt casa istorică a faimosului vin Bikávér.

Kadarka 2018 Culoare rubiniu palid cu o nuanţă de grenat. Olfactivul este curat, elegant și delicat, arătând fructe roșii, cireșe, căpșuni, întrețesate cu tente de plante, unele note de boia de ardei și o mulțime de condimente, cum ar fi piperul. Textura este mătăsoasă, vinul este sec, cu aciditate ridicată, alcool moderat și taninuri ușoare cu granulozitate fermă. Vinul este intens cu fructe roșii, parfumuri de flori, cum ar fi bujorul și finisaj lung cu piper. 

Kadarka 2017 Culoare rubinie palidă, olfactivul este delicat, cu note de cireșe, vișine, indicii de plante aromate și caracter floral de bujor, amestecându-se cu condimente. Palatinul este sec, aciditatea este medie plus spre ridicată, cu taninuri fine, ușoare și integrate, alcool moderat, vinul este mătăsos cu note intense de cireșe și cireșe vişine, o atingere parfumata de aromate, de plante și capsicum -paprika in postgustul lung.

Lajver https://lajverwine.com

Lajver Borbirtok în Szerkszárd. Proiectat de un arhitect chilian pivnița sa spectaculoasă are o vedere panoramică pe pantele însorite de viță de vie unde productaorul plantează 5 soiuri de struguri albi (Cserszegi Füseres, Chardonnay, Olaszrizling, Rhein Riesling, Sauvignon Blanc) și 7 roșii (Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir, precum și unele experimente cu Petit Verdot pe care ei il cred interesant pentru schimbările climatice globale de azi). Este destul de original pentru a găsi atât de mulți struguri albi într-o regiune pentru roșii, dar secretul din Szekszárd este multitudinea de micro-climate, astfel încât lucrurile se poate schimba de la o vale la alta. Suntem aici, la marginea văii Lajver, un mic pârâu care a dat numele cramei. Directorul domeniului ne-a explicat cum stăpânesc această diversitate de struguri prin adaptarea fiecarui soi la cel mai bun micro-climat: de exemplu, Pinot Noir și Olaszrizling în partea de jos a văilor în căutarea de prospețime și Merlot mai mult pe partea de sus a unui deal, acordând o atenție că este un soi relativ precoce pentru zona.

Tehnologie de ultima ora, prin gravitație, proiectul este monumental. În 2011 Lajver a fost declarată cea mai inovatoare crama din Szekszárd. Întregul site este construit pe principiul de gravitate, rezervând cele mai reci spații, cum ar fi partea de jos a pivniței pentru vinuri albe și rosés. Se termină ca de obicei cu camera de baricuri, cele mai multe butoaie provenind de la compania Trust cu stejar maghiar din pădurile Zemplen și Mecsek.  Viță de vie sunt încă tânără, dar potențialul se simte deja. Ei produc, de asemenea, unele vinuri originale, ar fi un Ménoir rosé și un Blanc de Noirs folosind Kékfrankos. Strugurii Ménoir au fost numiți anterior Médoc Noir sau Kékmedoc, dar numele s-a schimbat în 2004, când Ungaria a aderat la UE. Acest soi de struguri aromat este o încrucişare de Chasselas și Muscat Ingram și oferă arome mucatate, precum și condimente ce amintesc turta dulce. Vinurile roşii ne dezvaluie o multitudine de fructe concentrate cu maturare ambițioasă in stejar, care aduce impact pe arome cu note de condimente, pâine prăjită și cacao, dar vinurile nu sunt supra-extrase și gradele de alcool tind sa fie digeste pentru regiune.

M-am bucurat de Kékfrankos 2015 folosind o clonă austriacă (A41) pentru acest strugure emblematic al zonei, arătând fructe negre intense, prune roșii, condimente, atât specifice soiului, cât și din stejar, tente de piper, cu aromatice fine ce amintesc plantele mediteraneene uscate, un vin sec dar mătăsos, cu aciditate ridicată salivantă, alcool încă moderat și fructe suculente completate de impactul stejarului. Taninurile sunt ferme, dar nu atât de rustice cum se pot găsi la acest strugure. Când viță de vie va fi mai în vârstă, vinul va deveni mai profund, potențialul se simte și acest vin se poate déjà învechi 7-8 ani. « Infinity Cuvée » 2016 a foarte bun de asemenea, un Bordeaux Blend ce ne amintește de ceva din Saint Emilion.

1.      Incognito 2019 Kékfrankos Blanc de Blancs

Culoare verde lămâie pală cu tente argintii. Olfactivul este curat, net, stil tehnologie reductivă și caracter de vinificare la temperatură scăzută, cu note de pepene galben și măr crocant Granny Smith, complimentat de anason. Palatinul este sec, cu aciditate ridicată și nuanţe fenolice, un vin digest și revigorant aducând un dram de amăreala plăcută pe final, amintind coaja de grapefruit.

2.      Pinot Noir 2017 Limited Edition vinificat aproape fără zdrobire, practic cu ciorchine întreg, învechit în butoaie vechi.

De culoare rubinie palidă, vinul prezintă un olfactiv net și mediu spre intens, cu note de cireșe, vișine, precum și condimente (nucșoară, scorțișoară, cuișoare). Palatinul este sec cu aciditate ridicată, alcool moderat spre sus și taninuri medii. Este neted și mătăsos, vinul este suculent, cu note de fructe roșii, ar fi cireșe și vișine, cu o mulțime de condimente persistente pe final. 5-6 ani de potențial de învechire.

3.      Kékfrankos 2015 12 luni în butoaie de 500l. 

Culoarea este rubin profund, cu nuante violete. Curat, intens, cu cireșe negre, prune roșii, condimente, ar fi piper și tonuri de plante amestecate cu mirodenii oferite de stejar prin maturare (nucșoară, cuișoare), precum și pâine prăjită și cafea. Sec cu aciditate ridicată, taninurile sunt ferme, textura este mătăsoasă, alcoolul este moderat, dar aduce încălzire cu caracter picant și finalul fiind fructos, suculent. Fructele sunt intense: cireșe, cireșe negre și cireșe Morello. 7-8 ani de potențial de învechire. 

 

 

4.      Merlot 2015

Rubin profund, limpede, cu olfactiv intens de căpșuni coapte, prune, note de vanilie și ciocolată aduse de stejar prin maturare. Vinul este sec, cu o aciditate medie plus spre ridicată, alcool generos care ajută la învaluirea taninurilor moi, de un nivel moderat plus, fini, pudrati, amintind pudra de cacao. Fructul este pronunțat cu arome de căpșuni, prune, condimente, cum ar fi scorțișoara și alte tonuri date de stejar, remanente in postgustul persistent. 5-6 ani de potențial de învechire, ce îmi place este aciditate salivanta pentru un Merlot, deoarece echilibrează caracterul său generos, catifelat.

5.      Infinity cuvee 2016 – Cabernet Franc/ Merlot/ Cabernet Sauvignon

Rubin profund – cu tente violacee. Olfactivul este curat, pronunțat, cu straturi de cireșe coapte, cireșe negre, coacăze negre cremoase, completate de condimente de la stejar, cum ar fi scorțișoara, cu note de pâine prăjită și vanilie, un ansamblu concentrat care amintește cumva ceva de la Saint Emilion. Palatinul este sec cu atac copt, texturile sunt moi și catifelate, conduse de nivelul de alcool bogat și aducând un stil seducător pentru a învalui taninurile sale ridicate. Aciditatea este încă proaspătă și salivantă, datorită contribuției de Cabernet Franc, iar fructul este profund, intens, prezentând cireșe, coacăze negre, pâine prăjită și tonuri de vanilie cu ciocolată persistentă pe finalul lung. Un vin foarte bun care arată aptitudini pentru 8-10 ani de păstrare.

Bock Winery  https://pince.bock.hu/en/boraszat

Cină și degustare la Crama Josef Bock, în Villány. Am fost primiţi cu atâta căldura în hotelul său « Ermitage », una dintre instituțiile de vârf din Ungaria. Dl. Josef Bock este fondatorul și președintele asociației producătorilor din Villány. De 30 de ani, cea mai sudică denumire maghiară își demonstrează unicitatea sub patronajul său. Clima sub-mediteraneană cu mase de aer cald provenind din Marea Adriatică, calcarul, lœss-ul și pantele argiloase sunt protejate de Backony, Mecseck și, desigur, masivul Villlány împotriva aerului rece dinspre nord, astfel încât Villány devine o regiune pentru vinuri roșii. Puține vinuri albe sunt produse, fiind rezervate în special zonei Siklos. Aici, altitudinile variază între 120 și 330m, iar celebrul Villányi Franc a fost creat ca specialitate. Dar Villány nu protejează numai această specialitate de renume, așa se întâmplă în alte DOP-uri, sistemul lor riguros fiind extins la multe alte stiluri interesante de vinuri. Familia Bock are grijă de această moștenire, fiind cea mai veche familie de viticultori in zonă cu atestari istorice din secolul al 17-lea, când coloniștii germani au venit aici. Activitatea lor ca viticultori datează din 1850. Ei s-au opus exproprierii și deportărilor comuniste, iar acum podgoria lor de 80 ha este construită pe baza celor 2ha pe care încă le mai deţineau la ieşirea de sub jugul comunist în anii 90. Azi se bucura de 7 soiuri roșii și 4 albe, toate tipice pentru zonă.  Am început cu un Blanc de Blancs 100% Chardonnay Pezsgö ca un aperitiv, cu un caracter copt și note de plante aromatice, răşină de pin, ce ii conferă un stil proaspăt, apoi Harslevelü 2019 între caracter tropical și ierbos, răcoritor, cu palatinul său neted potrivit pentru Foie gras și ceapa confiata. Mai departe, am mers pe un Rosé 2019, asamblaj de must presă și « saignée » din majoritatea strugurilor roșii ai cramei : suculent, cu fruct roșu exuberant si copt, cu note florale. Syrah 2017 ne-a amintit de Valea Rhône-ului de Sud, în timp ce Villány Cuvée 2017 (blend de Cabernet Franc, Merlot, și Cabernet Sauvignon maturat în stejar maghiar) a fost atât de intens cu fructele sale negre pure, condimente concentrate, toți parametrii structurali fiind ridicaţi, dar armonioşi și învăluiţi într-o textură catifelată. Nava amiral a domeniului. Am simțit grija pentru fiecare detaliu, în modul în care domnul Bock a împărtășit pasiunea sa cu noi pentru a explica denumirea cu informații precise, în stilul de vinuri și, de asemenea, modul în care ne-au primit, inclusiv cu copiii oferindule porțiuni regale de Schnitzel și un delicios suc de struguri de la domeniu. Noroc!

1.      Blanc de Blancs 100% Chardonnay 2013 Pezsgö

Chardonnay in faza terpenica, cu caracter copt, oferind prospețime prin note de citrice, cum ar fi cedrat confiat și, de asemenea, unele tente de rășină de conifer. Apoi vin note de piersici, autoliză ușoară amintind pâinea proaspătă. Palatinul este sec, bulele sunt fine, cu aciditate medie, suplă, dar senzația este proaspătă, îmbunătățită de zesturi. Finalul este persistent cu note balsamice de rășină și ierburi aromatice. 

2.      Villányi Hárslévélü 2019

Ușor aromat, între arome de plante și fructe tropicale, delicate și plăcute.Un vin sec, cu aciditate proaspătă, moderată, digest, prin alcoolul mediu, vinul işi exprimă toatv personalitatea sa prin note de ierburi aromatice, tuşe tropicale, note de flori și finisaj zesty persistent, cu grapefruit cu amăreala plăcută

3.      Villányi Rosé Cuvée 2019 majoritatea producătorilor din Villány creează o astfel de cuvée roz, îmbinând strugurii roșii reprezentativi ai zonei. Fiecare are propria rețetă. Aici vorbim despre un asamblaj de 25% Portuuiser (sau „Oporto” cum ii place domnului Bock să numeacă incă acest strugure. El ne-a explicat că, din 2004, când Ungaria a aderat la UE, numele Kékoporto sau Oporto au fost interzise fără nici o perioadă de grație, în timp ce alte țări încă mai aveau dreptul de a eticheta unele vinuri cu Tokay/ Tocai/ Tokaj…), 25% Kékfrankos, 25% Pinot Noir și restul un amestec de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Kadarca etc.

De o culoare roz – piersica medie, olfactivul este intens, fructat cu tonuri de capşuni, zmeură, bomboane cu fructe de pădure, precum și condimente tip paprika și piper. Sec, moale, capturând toate notele de fructe dar fără fenolici, vinul este proaspăt și plăcut, cu unduiri picante și pe gust lung, suculent, persistent cu arome de capsicum.

4.      Villányi Syrah 2017 Povestea soiului Syrah în Ungaria este destul de recentă, cu dl. Bock și Monica Debreczeni pionieri în zonă. Cu toate acestea, primul care a introdus-o în lumea vinului maghiar se presupune că ar fi regretatul Gal Tibor Sr. Prin anii 2000, cu prima recoltă produsă în 2003, în Eger. 

Profund colorată și parfumată, această Syrah amintește ceva din Valea Rhône -ului de Sud, cu tonuri de fructe închise la culoare, concentrate, piper și lemn dulce, dar și arome pe bază de plante care sugerează o tenta mediteraneana. Este plin, bogat, pentru un vin sec cu atac suav, amplu, aciditate supla și alcool generos. Vinul seduce prin textura sa catifelată imprimată cu taninuri netede. O mulțime de fructe negre, lemn dulce, și piper, final lung suculent prin caracterul de salivare. 6-7 ani de potențial de păstrare.

5.      Villányi Cuvée 2017 Cabernet Franc/ Merlot maturat in stejar atât francez, cât și în stejar maghiar

Purpuriu profund, cu olfactiv intens de fructe negre, ar fi coacăze negre în principal, condimente, piper, lemn dulce și mirodenii de la stejar – scorțișoară, nucșoară și cuișoare. Sec, cu atac amplu, dar aciditate salivantă care echilibrează alcool bogat. Taninurile sunt ferme, cu granulație fină, cu caracter de ciocolată, aromele sunt stilate, evidențiind unele note balsamice, plante aromatice. Postgustul este lung, persistent cu piper și condimente. 10-12 ani pentru acest demn reprezentant al stilului Bock.

Villány – degustare în pivnița fantastică a Hotelului Bock Ermitage

În templul din Villány, cu Regii din Villány, pentru o degustare memorabilă în această pivniță unică a proprietății lui Josef Bock. A fost o profunda onoare de a gusta vinurile emblematice din zona măiestrite de către astfel de vinificatori de talent.

1.      Gere Tamás Zsolt – Villányi Kadarka 2017 DHC Villány dintr-o clonă mai aromată, picantă, vinul este areian, cu arome de flori, garoafe, bujori, condimente și foarte aproape de puritatea mustului de struguri, dar şi cu note de cireșe și căpșuni. Sec, vivace, cu taninuri moi, ca un Pinot Noir, mirosurile sale bazate pe plante aromatice intercalate cu parfumuri cu flori și condimente sau capsicum copt sunt intense si  persistente pe final, cu salivare in postgustul lung. Eleganța și aspectul său fragil ne fac să uităm că acest soi interesant poate avea într-adevăr un potențial de învechire lung.

2.      Gere Attila Fekete Járdovány 2018 Földrajzi jelzés nélküli bor, o perlă uitată de dinaitea filoxerei, care pare să reînvie și să prospere din nou în zonă, pe cei 1,2ha cultivate de miticul producător Gere Attila cu acest soi. Ea nu are nici o legătură genetică cu Feher Járdovány și există încă o mulțime de zone de umbră despre acest strugure. Profilul aromatic este savuros, sălbatic, cu un indiciu de grafit și condimente, şi parcă amintește în acelşi timp de Pinot Noir și Kékfrankos : cireșe, piper, condimentesi plante aromate. Sec, cu aciditate ridicată și taninuri ridicate, care se prind pe gingii ca un vin Piemont, textura sa este suavă, mătăsoasă și aromele explozive cu flori, ardei aromatic, paprika, condimente, note balsamice care se amestecă cu fructe roșii pure și persistă în finalul lung.

3.      Vylyan Villányi Franc 2016 DHC Villány plin de cireșe, mure și senzații de plante, unde de grafit mineral, piper. Este sec și elegant, cu alcool moderat pentru zonă, aciditate neta și taninuri stilate, care deşi ferme, sunt coapte și fin granulate, învăluite în textura suculentă. Intens, cu fructe negre și roșii complimentate de condimente și piper, finisajul lung evidențiază cireșe negre amare ce persista in postgustul lung.

4.      Gere Tamás Zsolt Villányi Franc 2016 DHC Villány dintr-o parcela organica, bio, un vin reductiv și serios, cu fructe negre, mure, afine, tonuri de pământ, și grafit. Sec cu aciditate ridicată, taninuri înalte și fine, un vin pietros, pământiu, concentrându-se pe textura mai mult decât parfumuri, cu stejar bine stăpânit in maturare și structura digestă, un postgust care persistă cu o mulțime de condimente.

5.      Bock „Libra” 2015 Cabernet Franc/ Cabernet Sauvignon Villány cuvée DHC Villány Nas profund, tipic, ca un Sfânt Emilion cu arome de cireșe, prune, tonuri de plante aromate și balsamic aerian, toate aceste indicii se amestecă cu un fond cremos și de la maturarea în stejar. Sec cu aciditate ridicată, echilibrată minunat prin alcoolul generos, textura de velur ajută la învaluirea taninurilor care sunt fine, cum ar fi ciocolata amară. Cu puține elemente terțiare, cum ar fi tutunul, vinul oferă o explozie de fructe : prune, fructe roșii și negre, cacao, condimente, și lemn  prețios pe finalul lung. 

6.      Gere Attila „Kopár” Villány Cuvée 2017 DHC Villány blend condus de Cabernet Franc, cuvée maiestuoasă care caprurează toată energia sa de la calcarul subțire din miticul terroir Kopar. Profund, cu fructe negre, vanilie, cacao, balsamic fin, aproape mentolat, cu arome de mirodenii precum scorțișoară, nucșoară, vinul este complex, sec dar cu cu atac amplu, elegant și mătăsos, suculent cu aciditate ridicată, taninuri și alcool puternice, dar într-o construcţie armonioasă între elementele structurale, aromele intense si textura învaluitoare. Taninurile sunt fine și cu granulozitate stilată, vinul este condimentat, seducând printr-un amestec de fructe, arome de la stejar perfect stăpânite, dar și balsamic clasic, mentolat. Construit pentru un potențial lung de învechire.

7.       Vylyan « Mandolás » Villányi Franc 2012 DHC Villány, un Franc plin, solar din această parcelă unică, un amfiteatru expus spre sud unde istoric vorbind cresc migdali sub unduirile ușoare ale climatului sub-mediteranean. Cremos, bogat în arome gurmande de pâine prăjită, elegant și cu tente de vanilie, vinul este suculent, dar nu gemos, plin de condimente de la stejar, cum ar fi scorțișoară, cuișoarele, nucșoară. Sec, cu atac suplu, aciditatea sa este ridicată și vinul este generos, învăluit cu textură pulpoasă, unde expoldează o multitudine de fructe negre, condimente și cacao, un parfum de tutun nobil. Un vin de subtilitate si texture. Foarte tineresc pentru vârstă, lung și pur.

8.      Josef Bock «Capella» Villány Cuvée 2009 Cabernet Franc 60%, Cabernet Sauvignon 30%, Merlot 10%,  asamblaj de la viile din Ördög- arok și parcelele din Jammertal, vinul arată un nobil terțiar, cu note de lizieră de pădure, hribi, arome de carne afumată, fructe negre confiate și ardei gras dulce copt, prune în lichior. Sec și copt, bogat cu parametri structurali ridicaţi, taninuri ferme de natură elegantă, lustruite de timp, un vin extractiv, dar elegant, cu arome concentrate și pronunțate, finisare pe cuișoare, lemn dulce și tutun cu un dram de lemn prețios. 

O experiență incredibilă însoțită de explicațiile vinificatorilor, această degustare a fost ca un foc de artificii pentru călătoria noastră de studiu!

Ziua 4

Csány Winery

Crama Csányi din Villány. Ultima noastră oprire înainte de zborul înapoi de după-amiază. Am mers pe urmele lui Sigmund Teleki, celebrul cercetător maghiar specializat in port-altoi și unul dintre creatorii portaltoiurilor 5BB și SO4. El a deținut proprietatea la sfârșitul secolului al 19-lea și acum brandurile de top poartă numele său. După o primă parte a vizitei în pivnița modernă cu tehnologie de ultima ora, cu toate rezervoarele din inox controlate pe calculator, a urmat  labirintul istoric de mai mult de 1 km sub satul Villány, cel mai mare din tot sudul Ungariei Panoniene. Și degustarea în sala tradițională, boltită si sombră.

Am început cu noul concept « Redy » care a apărut în 2017 în cadrul asociației producătorilor din Villány pentru a da naştere unui vin roşu identificabil si uşor de băut, cu cel puțin 50% Portuguiser. Apoi un excelent Château Teleki – Kékfrankos provenind de pe dealul Ördög-arok, vivace, condimentat cu impact măiestrit de stejar și alcool digest, subliniind definiția soiului, împreună cu taninurile sale ferme. Au urmat 3 Villányi Franc începând de la un asamblaj de parcele sub gama Château, selectia Kövillá si in final un Kopár. De la fructe pure și digestibilitate excelentă, la un vin în curs de dezvoltare, incă foarte tânăr, subliniind lemn prețios, tutun, cedru, condimente nobile ce completează coacăz negru și cireșe Morello. Kopár, în fine, un vin arhitectural cu parametrii structurali ridicaţi, însă cu multă armonie. Un Cabernet Sauvignon nelansat încă pe piaţă, din selecția Kövillá (Kövillá a fost căsuţa din pietre, din via aparținând lui Teleki), comparație interesantă cu Villányi Franc 2015 din aceeași parcelă. Dar primul nu pare dacât un copil cu structură juvenilă și fructe intense, impact condimentat de la stejar, o coloană vertebrală bazată pe un trio de aciditate ridicată, taninuri și alcool foarte sus, toate înfășurate într-o textură mătăsoasă prelungită până la postustul lung, salivant, cu note de cacao amară. Înainte de a se bucura de câteva bule, un Premium Cabernet Franc 2002.

După cum probabil știți, marca Villányi Franc există doar din 2015, deci înainte vinul de acest tip putea fi doar un Premium Franc. Matur, cu tentă terțiară de lizieră de pădure, cu frunze uscate și ciuperci hribi, tutun, cafea și cacao, cu note de fructe încă foarte vii, vinul expune un palatin catifelat, cu o structură tânără, armonioasă și merită încă 5-6 ani pentru a merge mai departe. Nu aș fi pus acel vin în 2002 într-o degustare în orb! Bule înainte de decolare, normal, întrucât pivnița lui Teleki era bine cunoscută pentru Pezsgö în perioada monarhiei austro-ungare. Acum, ei produc un rosé de înaltă tehnologie din Pinot Noir, o metodă tradiţională cu 2 ani pe drojdii, impact de autoliza lejer, ce-i drept, dar exploziv de fructe și plin de caracter tonic cu fenolici uşori și final suculent.

1.      Teleki Villányi Redy 2019 13% abv. 60% Portuuiser, 20% Kékfrankos, 20% Blauburger, Kadarka în oțel inoxidabil numai, îmbuteliate în luna aprilie a acestui an.

Rubiniu pal, olfactiv juvenil, cu fructe proaspete și intense, cum ar fi cireșe, vișine, note de plante, de rozmarin și cimbru, unele condimente. Vinul este sec, cu aciditate ridicată, oferind tente crocante, cu taninuri moi. Un palatin digest, proaspăt, punctuat de fructe, condimente picante și miresme de plante aromatice care persista în postgust. Se bea tânăr.

2.      Teleki Selection Villány 2017 13,5% abv.

Un Kékfrankos clasic maturat stejar vechi maghiar + 20% din butoaie de 1 an. 

Culoare rubinie medie, parfumul este fin și pronunțat cu note de cireș, afine, mentă și balsamic, arătând, de asemenea, unele tente piper, impact lejer de la stejar, cu note de scorțișoară numai. Sec cu aciditate ridicată și vie, textură mătăsoasă, dar şi un simţământ de căldură bogată, în ciuda alcoolului moderat. Textura învaluie notele picante, termice de mirodenii dar şi taninurile ferme. Aromele exprimă fructe, condimente și senzații de plante aromat, rozmarinul persistând pe gustul destul de lung. Un vin bun spre foarte bun, cu 4-5 ani de potențial și, în orice caz, un excellent raport calitate- preţ.

3.      Château Teleki Villányi Merlot 2015 13,5% abv. 40% în stejar nou și de 1-2 vinuri, 60% în butoaie mari vechi pentru 18 luni.

Olfactiv tipic cu note de prune, afine, cireșe și căpșuni cu influență de stejar aducând tente de vanilie, de pâine prăjită. Vinul este sec și amplu, cu aciditate moderată spre plus, alcool digest, taninuri ridicate care se simt lustruite și învăluite într-o textura suculentă. Cu o mulțime de fructe și condimente, vinul este lung cu finisaj pe scorțișoară. Mai mult de 4-5 ani de potențial presupus de învechire. 

4.      Château Teleki Villányi Franc 2017 14% abv. Nivel premium

De culoare rubinie medie, olfactivul este net, cu cireșe pure și intense, vișine, afine completate de note de plante, de capsicum și flori, cum ar fi trandafiri proaspăt tăiaţi. Condimente vin împreună cu piper și lemn dulce în principal, precum și unele mirodenii de la impactul moderat din stejar. Sec, cu aciditate ridicată, taninurile sunt medii spre plus, dar ferme, înfășurate cu textura oferită de nivelul generos de alcool, precum și extractul copt. Vinul rămâne digest, cu armonie excelentă și condimente care aduc o plaăcută încălzire întrețesuta cu fructe proaspete, concentrate până la un postgust lung, salivant, exprimând note de plante și flori. Foarte bun cu 5-7 ani de potențial, cel puțin.

5.       „Kövillá” Válogatás Villányi Franc 2015 13,5% abv. Nivelul premium

După cum s-a explicat mai sus, Kövillá este o selecție de parcele (Válogatás) din faimoasa podgorie Kopár, iar numele său provine de la căsuţa de piatră a lui Teleki ce încă există în această parcelă.  Încă profund colorat, cu arome pure, în curs de dezvoltare și un indiciu de terțiar, cum ar fi tutun, ciuperci, grafit, fructele ies în evidenţă dupa câteva momente de aerare cu arome de prune, fructe negre confiate, completate de cacao și lemn prețios. Sec, cu aciditate ridicată, taninuri granuloase, prăfuite, fine și amintind cacao într-un fel. Textura este lină și mătăsoasă, cu alcool foarte digest și integrat. Structura este încă foarte juvenilă, prin prospețimea și aderența tanică, dar există un echilibru perfect acolo. Deşi ușor în curs de dezvoltare fructele rămân încă persistente până la postgustul lung, suculent. 8-10 ani pentru a se păstra, un vin excelent. 

6.      Tradició 1881 Villányi Franc „Kopar” 2015 13,5% abv. Nivel Super Premium

Culoare rubinie medie, în curs de evoluţie, olfactivul prezinta note de vanilie și pâine prăjită, împreună cu condimente de la stejar și lemn prețios, Santali, cedru complimentând un fruct intens: cireșe, coacăze negre. Bogat, solar, cu unele tente de cacao. Un vin sec cu aciditate proaspătă și ridicată, alcool foarte digest, de un nivel moderat pentru zonă, cu taninuri de granulație fină, care rămân ferme, structurând vinului. Straturi de fructe și condimente vin împreună cu balsamic de plante, unduiri de cedru și tutun blond, finisajul este lung și salin, savuros. 10-12 ani, plus ar fi potențialul de învechire pentru acest vin excelent.

7.      Kövillá Válogatás Cabernet Sauvignon 2017 80% maturat în butoaie franceze și maghiare, 20% în butoaie mari timp de 18 luni

De o culoare rubinie profundă, olfactivul este net, vibrant cu definiție tipică, pronunțată a soiului. Este nevoie de aer sau timp pentru a exprima în totalitate notele de coacăze negre juvenile, cireșele Morello, complimentate de cimbru, rozmarin, condimente fine de stejar, cu un indiciu de pâine prăjită și cremă vanilată. Sec, cu aciditate ridicată, alcool susţinut, care se simte cald și generos, cu senzație picantă, taninurile sunt puternice, strânse și extrem de tinere, dar integrate cu extractul și densitatea structurii. O mulțime de fructe negre, condimente, balsamice amintind plantele aromatice, un cu salivare persistentă, finisaj aproape savuros care aduce spre cacao amară. Mai mult de 12 ani de potențial estimat de păstrare.

8.      Premium Cabernet Franc 2002

Încă de culoare foarte profunda, grenat. Olfactivul este evoluat cu note de  frunze uscate, cum ar fi liziera de pădure terțiară, apoi vin ciuperci hrib și tutun, împreună cu ciocolata, cafea măcinată. Fructele sunt încă acolo, cu cireșe confiate și jeleu de mure. Sec, catifelat, cu atac copt, aciditatea este ridicată, taninurile sunt prezente și fine, lustruite. Alcool este susţinut şi netezește textura și vinul rămâne digest în ciuda încălzirii aduse de alcoolul generos. Vinul este armonios, cu structură tinerească și postgust lung, savuros. Incă 5-6 ani pentru a merge mai departe, cel puțin.

9.      Pezsgö Pinot Noir 2017 cu 2 ani pe drojdii și 7 g/l dozaj

De culoare roz pal, cu arome pure, apropiate de fructe, de mustul de strugure, condus de zmeură, cireșe, cu puțină  autoliză amintind pâinea proaspătă, completată de note picante. Sec, cu atac neted, bule fine, se simte proaspăt și tonic ținut de unele tente fenolice lejere. Fructele explodează in postgust: zmeură și cireșe mai ales.

Călătoria noastră se termină aici. Rămân foarte recunoscătoare faţă de Hungarian Wines, de Ágnes Németh și tuturor producătorilor și sponsorilor graţie cărora aceasta epopee a fost posibilă! Am trăit 4 zile într-un vis în timpul pandemiei din zilele noastre, când oamenii au uitat să se reunească, timpul s-a oprit pentru noi și ne-am întors la rădăcini învățând atât de mult din această călătorie!

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!