Interesul pentru vinuri spumante, în general, și pentru cele românești, în special, este pe o pantă ascendentă. Concursul pe care-l organizez vine în întâmpinarea consumatorilor, fiind o bună ocazie de a vedea cum se prezintă ele înaintea sărbătorilor de iarnă.
Înainte de a prezenta rezultatele finale trebuie să spun că formatul acestei ediții a suferit schimbări majore. La finalul celei de-a doua ediții mi-am dorit să invit, pe lângă jurații români, și un grup de jurați străini. Mai concret, am vrut să fac o echipă de jurați francezi ca să văd cum percep ei vinurile spumante românești. În consecință, am colaborat intens cu persoana cea mai potrivită pentru transpunerea în realitate a acestui proiect: Iulia Scavo.
Evident, o nebunie de acest gen implică niște costuri cu mult mai mari decât cele de la edițiile anterioare. Asta înseamnă că proiectul nu se putea realiza fără sprijinul unor sponsori. Am fost încântat să descopăr oameni minunați care au apreciat acest proiect și care și-au arătat disponibilitatea de a-l susține (chiar și parțial).
Începutul acestui an a bulversat tot mapamondul, deci și lumea vinului. Multe evenimente mari, recunoscute, au fost anulate. La noi, domeniul horeca a fost lovit din plin de efectele restricțiilor impuse de autorități. Șocul a lovit în plin și producătorii și pe cei care lucrează în celelalte sectoare conexe.
Optimist din fire, am gândit că, dacă respectăm normele de protecție sanitară impuse de autorități, vom putea reveni la normal cel târziu la mijlocul verii. IWCB Vinarium mi-a confirmat că se poate.
Intrasem în febra pregătirilor, dar de la începutul lunii octombrie au început îngrijorările. Într-o primă fază mi-am pus problema dacă aș mai putea aduce jurați străini la București? Apoi, voi putea găsi eu locul adecvat pentru desfășurarea acestei ediții? Într-un final, aș mai putea desfășura această ediție?
O parte din sponsorii care și-au arătat susținerea în faza inițială au fost nevoiți să renunțe. Criza i-a afectat mai mult decât s-au gândit inițial. I-am înțeles perfect. Cei mai mulți și-au arătat disponibilitatea pentru anul viitor. Într-un final am primit susținerea de la câteva entități care merită menționate.
Primul sponsor care a făcut pasul a fost Chef&Sommelier. Prin omul de legătură, Iulia Scavo, brand ambasadorul acestei companii, am primit susținerea necesară în forma pe care mi-am dorit-o. Un set complet de pahare de o calitate cu totul deosebită, Reveal’Up 30 cl, despre care Iulia Scavo a și scris recent. De precizat că, atât la București, cât și la Nisa, degustarea și jurizarea probelor s-a făcut folosind acest tip de pahar. Nu doar atât. Oamenii de la această companie au dat dovadă de o deschidere extraordinar de mare față de nevoile mele pentru acest concurs. Și nu pot să nu amintesc de doamna Cristina Soares de Carvalho, Food Service Communications Manager al acestei companii, care a fost puntea de legătură în rezolvarea tuturor solicitărilor pe care le-am avut la această companie. Îi mulțumesc din toată inima.
Pe domnul Sergiu Taran de la Tehno Art Inox l-am cunoscut în februarie, pe Facebook. În martie m-a ajutat cu traducerea unor texte din limba rusă veche (și ce traducere… Jos pălăria!). Am mai discutat de una-alta sporadic. În octombrie l-am întrebat într-o doară dacă ar dori să sponsorize acest concurs. A fost de acord fără să clipească. Nu, nu este proprietarul sau managerul general al firmei Tehno Art Inox, dar mi-a promis că va convinge pe cei în drept să mă susțină. Și s-a ținut de cuvânt. Să nu uit. De când ne-am cunoscut nu ne-am văzut niciodată!!! Toată colaborarea noastră se bazează strict pe comunicarea prin telefon, Facebook, WhatsApp. Dar după cum vedeți, asta nu ne-a împiedicat să avem o foarte bună colaborare.
La amploarea acestei ediții nu era suficientă această sponsorizare. În consecință, am sondat în continuare. Cu domnul Mihai Fudulache de la firma Da Bacco nu mă cunosc decât atât cât am putut interacționa pe Facebook. Și nu întotdeauna am împărtășit aceleași puncte de vedere. L-am sunat într-o zi și l-am întrebat dacă ar dori să sponsorize acest concurs. Mi-a dat un răspuns care m-a lăsat mască: pentru vinul românesc oricând și oricât!!! Atenție, nu ne-am văzut niciodată, nu ne-am cunoscut personal. Mai este ceva de zis?
Văzându-mă asigurat din punct de vedere financiar am continuat demersurile mele pentru organizarea concursului. Discutând îndelung cu Iulia Scavo am ajuns la concluzia că aducerea unor jurați francezi la București ar fi implicat niște riscuri pentru ei. Mai mult decât atât, la întoarcerea în Franța, aceștia ar fi fost nevoiți să stea două săptămâni în carantină. Ori, acest lucru i-ar fi afectat profesional foarte mult. În consecință, Iulia Scavo a venit cu propunerea de a organiza o comisie de jurizare la Nisa. De ce nu? Și pregătirile s-au desfășurat într-un ritm alert. A întocmit lista cu posibilii jurați (care să aibă competențe pe zona asta de vinuri spumante), a verificat disponibilitatea acestora pentru data inițială (23 noiembrie), apoi pentru data finală (30 noiembrie, ziceam noi), restaurantul unde urma să se desfășoare concursul… Și multe altele.
La București, evoluția pandemiei m-a determinat să caut soluții și pentru planurile B și C. Răspunsurile clasice erau: – Noi suntem onorați să găzduim un astfel de eveniment, dar nu vrem să avem probleme cu autoritățile. În consecință, soluțiile de rezervă (Snagov, Dealu Mare, Brașov, Mediaș) prindeau contur. Ba am primit o invitație chiar de la Jidvei. Din păcate, am fost nevoit să refuz deoarece nu vreau să planeze asupra concursului nici cea mai mică suspiciune legată de corectitudinea desfășurării lui.
Pe lista mea de jurați din acest an era și doamna Cintia Colibaba, cadru didactic la USAMV Iași. Cu delicatețea care o caracterizează mi-a spus că are destule rețineri de a veni la București în contextul epidemiologic dat. I-am respectat decizia. Dar dânsa m-a întrebat dacă sunt de acord să trimit probe la Iași pentru a juriza în cadrul facultății. Că probele ar putea fi jurizate cu domnul profesor Valeriu V. Cotea, ambii participând la câteva concursuri internaționale. De ce nu? În consecință, așa a apărut ideea de a juriza în 3 locuri. Și dacă în două locuri se numește duplex, în 3 locuri i-am zis… triplex!!! O sticlă de spumant poate asigura degustarea pentru mai mult de doi jurați. În consecință, am aruncat lasoul și i-am prins pe Traian Petrea, inspector viticol la ONVPV, Mihai Focea, oenologul cramei Gramma, doctorand pe temă de vinuri spumante, și Gabriel Stoica, oenologul Cramei Hermeziu. Cum crama nu a avut vinuri spumante în concurs nici eu nu am avut vreo reținere să-l invit.
Găsirea locului de desfășurare mi-a dat foarte multe dureri de cap. Dacă până în septembrie eram oarecum sigur că voi organiza concursul tot la GastroLab, pandemia a schimbat datele problemei. Trei săptămâni am alergat prin București și împrejurimi pentru a găsi locul potrivit. Aveam două pretenții mari: să pot asigura distanța adecvată între mese în contextul dat și să am asigurată o iluminare naturală cât mai generoasă. Am găsit doar 4 locuri cu iluminare anturală la nivelul pretențiilor mele, dar nu și cealaltă condiție. Într-un final, la recomandarea unui prieten (Virgil Dumitrașcu), am ajuns la localul #aici.
Când am ajuns în local am avut o reacție de uimire. Lumină naturală pe o lungime de vreo 20 m și din față și… de sus!!! Peeerfect, am zis în sinea mea. Urma să stabilim condițiile de desfășurare a concursului și condițiile financiare. Am avut norocul și plăcerea de a discuta chiar cu patronul, iar când am ajuns la parte financiară a zis din start un nu hotărât!!! – Dacă un singur om din cei prezenți la eveniment îmi va deveni client eu sunt foarte mulțumit!!! Am rămas mască. Totul a durat aproximativ 10 minute. Nu-l cunosc pe patron. Nici acum nu-i știu numele. Când am întrebat, totuși, pe doamna administrator cum îl cheamă mi-a spus că este suficient dacă menționez localul!!!
În principiu, data finală a desfășurării concursului era 30 noiembrie, dar… a intervenit o schimbare majoră. Când mi-era lumea mai dragă, pe 28 octombrie citesc anunțul președintelui Franței, Emanuel Macron: universitățile, barurile și restaurantele se închid. Deci, era o probabilitate foarte mică de a se mai desfășura sesiunea de la Nisa. Am avut discuții lungi cu Iulia pe acest subiect și, la un moment dat, salvarea vine de la un producător de vinuri care s-a oferit să găzduiască evenimentul!!! Ar fi refuzat careva oferta? În consecință, evenimentul a fost găzduit în somptuosul Château de Bellet.
Între timp, am fost nevoit să amân concursul cu două săptămâni. O bună ocazie pentru unii producători care au avut degorjări mai târzii sau alte activități în cramă să poată înscrie în ultima clipă probele lor în concurs.
Lista de jurați era stabilită de ceva timp și, cu două excepții, toți au confirmat prezența. Evident, mi-am luat și măsuri de siguranță astfel încât, în cazul în care titularii nu pot veni să pot aduce… supleanți. Dar ce te faci când la ora 23.00, cu 10 ore înainte de concurs, primești un mesaj de la un supleant prin care te anunță că a intrat în contact cu un posibil bolnav de covid și, din respect pentru mine și participanții la eveniment, nu mai poate participa? Ei, am avut vreo 2 ore și jumătate de foc până am găsit persoana disponibilă: Valeriu Popescu. Și vreau să vă spun că s-a descurcat mai mult decât onorabil. Doamna Arina Antoce care a verificat notele de jurizare vă poate confirma.
Din păcate, colaborarea cu echipa de cercetători francezi despre care vă povesteam cu ceva timp în urmă a fost un eșec total. Vreau să uit cât mai repede de aceștia.
Am lăsat la urmă pe artizanii acestei ediții, jurații, cărora le mulțumesc pentru că au onorat invitația mea.
La București, echipa feminină a fost formată din Arina ANTOCE, Otilia CHIRIȚĂ, Ruxandra PĂDURARU, Dana POP și Bianca SZAKACS-ORHA, iar echipa masculină din Valentin CEAFALĂU, Horia HASNAȘ, Cătălin PĂDURARU, Zoltán SZABÓ și Valeriu POPESCU.
La Iași, jurizarea a fost făcută de: Cintia COLIBABA, Valeriu V. COTEA, Traian PETREA, Mihai FOCEA, Gabriel STOICA.
La Nisa (Château de Bellet), echipa feminină a fost formată din: Elizabeth GABAY MW, Iulia SCAVO DipWSET, Elizabeth RABAY, Ann LONG, iar echipa masculină din Rod SMITH MW, Bruno SCAVO, Frédéric WOELFFLE și Ben BERNHEIM.
Nu chiar în ultimul rând, am avut o colaborare excelentă cu Aurelian Luca, din grupul Private Sommelier. În timpul concursului Zoltan Szabo m-a întrebat uimit, dar și admirativ: – Cine este domnul? Îmi place cum lucrează. Este elegant, discret, foarte profesionist. Da, a fost o plăcere să colaborez cu el. Îl știam de mult timp și am avut încredere în el. Nu m-a dezamăgit. Din contră.
Să trecem la rezultate, că sunteți nerăbdători să le aflați.
În continuare veți găsi un clasament al preferințelor juraților de sex feminin, cât și ai celor de sex masculin. Unii de la noi mi-au spus că această clasificare ar putea fi desuetă, dar din Franța am primit încurajări de a păstra acest mod. În plus, din acest an am făcut un clasament pentru spumantele albe și unul pentru cele rosé.
Ca organizator am fost curios să văd dacă sunt diferențe între alegerile juraților din cele 3 locații în care concursul s-a desfășurat. Da, sunt. Doamna Arina Antoce îmi spunea că, indiferent cât de bine aș organiza eu concursul, indiferent cât de profesioniști vor fi jurații invitați, vor fi diferențe între comisii. Nu voi pune accent pe acest aspect. Luăm în calcul rezultatele pe ansamblu eliminând extremele.
Dacă e să respectăm regula de la concursurile internaționale sunt premiate cel mult 30% din probele jurizate. În cazul de față, ar însemna primele 12 probe.
Hai să vedem care sunt acestea.
1. Știrbey, Prince Știrbey, rosé, extrabrut.
2. Carastelec, Carassia, rosé, brut;
3. Recaș, Muse stars, alb, brut;
4. Bucium, Muscat, alb, dulce;
5. Balla Geza, Clarus, alb, brut;
6. The Iconic Estate, Rhein Extra – Impérial, alb, brut;
7. Știrbey, Prince Știrbey, alb, brut;
8. Carastelec, Carassia Blanc de blancs, alb, brut;
9. Bucium, rosé, dulce;
10. Budureasca, Prima Stilla, rosé, sec;
11. Casa de Vinuri Cotnari, Colocviu Vibe, Frâncușă, alb, brut;
12. Zarea, Diamond Collection, alb, brut;
Zilele următoare voi reveni cu detalii despre aceste probe. Vom afla cu această ocazie impresii ale unor oameni cu greutate care au jurizat la Nisa.